Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gezamenlijke verklaring Justitie en VNG over pardonregeling

09.07.2007

De Regeling ter afwikkeling nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet biedt een oplossing voor de problematiek van asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd en lange tijd in Nederland verblijven. De Regeling biedt tegelijkertijd een mogelijkheid om de nieuwe Vreemdelingenwet met korte procedures, met helderheid over vertrek, te gaan uitvoeren zoals die was bedoeld.

Bij de uitvoering van de Regeling en het vreemdelingenbeleid hebben de gemeenten en het Rijk elkaar hard nodig. Hierover zijn het in bestuursakkoord tussen Rijk en VNG heldere afspraken gemaakt. Deze afspraken zien op de voorwaarden die essentieel zijn voor een zorgvuldige en snelle uitvoering van de regeling en van de Vreemdelingenwet 2000. Zowel het Rijk als de gemeenten hebben een inspanningsverplichting om deze afspraken na te komen.

Een van de afspraken in het bestuursakkoord is dat burgemeesters in het kader van de Regeling antwoord geven op de vraag of een vreemdeling, die niet direct voor de IND traceerbaar is, vóór 1 april een eerste asielaanvraag heeft ingediend en aantoonbaar gedurende 2006 in Nederland verbleef. Hierover stelt de burgemeester een verklaring op.

Daarnaast is vastgesteld dat vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en niet (meer) rechtmatig in Nederland verblijven, Nederland moeten verlaten. DT&V neemt het vertrek van deze vreemdelingen ter hand. In het akkoord is verder opgenomen dat de DT&V en gemeenten elkaar bij de uitvoering van het terugkeerbeleid optimaal ondersteunen en informeren. Dit vindt plaats op lokaal niveau. Individueel maatwerk is hierbij leidend. Hiertoe heeft de DT&V een communicatiestructuur ingericht. Onderdeel hiervan is dat de DT&V contactpersonen heeft aangesteld die het rechtstreekse aanspreekpunt vormen voor de gemeenten waar het gaat om de uitvoering van het terugkeerbeleid (op casusniveau). Tevens wordt de VNG betrokken bij de wijze waarop deze vreemdelingen gefaciliteerd worden bij het realiseren van het vertrek.

In dit verband zal er onder meer een gemeentelijke klankbordgroep worden ingericht voor de gemeenten. In deze klankbordgroep zal de samenwerkingsrelatie tussen DT&V en gemeenten nader worden ingevuld. Hierbij zal de inzet zijn om te voorkomen dat deze vreemdelingen in de illegaliteit belanden.