StoReno-systeem geeft Haagse Katerstraat kleurrijk uiterlijk terug


DEN HAAG, 20070709 -- De gevels van de woningen aan de Haagse Katerstraat zijn grondig gerenoveerd met het StoReno-systeem. Een verkeerde toepassing van gevelisolatie in het verleden heeft scheurvorming en plaataftekening in enkele gevels veroorzaakt. Andere gevels waren ernstig vervuild. Met het StoReno-systeem zijn beschadigde gepleisterde gevels te saneren zonder bijzondere voorbehandeling of reparatie van de ondergrond.

Het StoReno-systeem van Sto Isoned uit Tiel bestaat uit platen van 8 mm. dikte. De platen bestaan voor 96% uit glasgranulaat en voor 4% uit bindmiddelen. De platen worden door middel van lijm en een speciaal ontwikkelde plugtechniek op de bestaande ondergrond gemonteerd. De afwerking geschiedt met een mortelweefsellaag die zeer elastisch en stootvast is. Na voldoende droging is de sierpleister geschilderd in zonnige kleuren. De verf moet alg-aangroei en ernstige vervuiling in de toekomst voorkomen.

Voordeel
Omdat het bij sanering niet nodig is de bestaande gevelsystemen te slopen, zijn de kosten van een renovatie van te voren goed te calculeren. Tevens blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Het StoReno-systeem is geschikt voor zowel geïsoleerde en ongeïsoleerde gevels.

Onderhoudsadvies
Sto Isoned is door opdrachtgever Staedion Wonen gevraagd een onderhoudsadvies uit te brengen voor de renovatie van de gehavende gevels. Destructief onderzoek toonde aan dat een verftechnisch advies alleen niet zou voldoen. Plaatnaadscheuren in diverse kopgevels, ondergrond volgende scheuren en de enorme vervuiling vragen om een grondigere aanpak. Met de toepassing van het StoReno-systeem hebben de gevels weer de fraaie en frisse uitstraling van weleer teruggekregen.

Pilot gevelisolatie
De Haagse Katerstraat was tot twintig jaar geleden het middelpunt van de Haagse rosse buurt. Een groot gedeelte van de wijk is enkele decennia geleden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Bij deze woningen is indertijd als een van de eerste projecten in Nederland gevelisolatie toegepast. Omdat gevelisolatie op dat moment nog in de kinderschoenen stond, is het niet helemaal goed aangebracht. Nadat in het kader van onderhoud een nieuwe verflaag is aangebracht, is scheurvorming in de gevels opgetreden.

Sto Isoned
De Duitse Sto groep is actief op het gebied van gevelisolatiesystemen en gevel- en interieurcoatings. De Nederlandse dochter is Sto Isoned in Tiel. Sto behoort tot de 100 meest innovatieve bedrijven van Duitsland.

Fotobijschrift: De gevels in de Katerstraat vóór en na de renovatie





Sto Isoned