Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IMPLANTEERBARE HARTMONITOR VAN MEDTRONIC BIEDT NIEUW INZICHT IN HARTRITMESTOORNISSEN

Europese patiënten zijn de eerste patiënten met de mogelijkheid om boezemfibrilleren

op lange termijn continu te monitoren

Heerlen, 10 juli 2007 - Vandaag kondigde Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) de Europese introductie aan van Reveal® XT, de eerste implanteerbare hartmonitor voor het continu en op lange termijn monitoren van boezemfibrilleren (AF). Alle reeds bestaande hartritmemonitoren zijn bedoeld voor een beperkte periode of intermitterend gebruik. Continu monitoren op de lange termijn betekent dat een arts de evaluatie van de progressie van boezemfibrilleren en de doeltreffendheid van de behandeling niet langer hoeft te baseren op onvolledige gegevens. Het apparaat heeft onlangs het CE (Conformité Européenne)-merk gekregen en de eerste implantatie van de Reveal XT in Nederland vond plaats in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp door dr. C.J.H.J. Kirchhof. De Reveal XT implanteerbare hartmonitor is momenteel nog niet op de markt in de Verenigde Staten.

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis, waaraan 4,5 miljoen patiënten in Europa1 lijden. De behandeling van boezemfibrilleren is moeilijk, omdat er vaak geen symptomen worden gevoeld tijdens episodes, die daardoor niet opgemerkt worden door de patiënten2. Maar de risico's zijn bekend - boezemfibrilleren kan leiden tot een twee tot zeven keer zo grote kans op een beroerte1, een verhoogde kans op hartfalen en plotselinge hartdood3 door een inefficiënte pompwerking van het hart.

"Boezemfibrillatie is de meest frequent voorkomende hartritmestoornis, en treedt vaak op in aanvallen. Het gaat regelmatig gepaard met symptomen die zeer onaangenaam zijn voor de patiënt, maar kan ook volledig symptoomloos optreden zonder medeweten van arts of patiënt", zegt dr C.J. H.J. Kirchhof van het Rijnland Ziekenhuis te Leiderdorp. "Bovendien wordt boezemfibrillatie in verband gebracht met verhoogde mortaliteit en verhoogde incidentie van beroerte. Met de nieuwe Reveal XT implanteerbare monitor kan boezemfibrillatie nu gedurende een periode van drie jaar nauwkeurig en continu in kaart worden gebracht. Dit geeft ons nieuwe mogelijkheden voor het instellen en optimaliseren van de behandeling."

De enige manier om boezemfibrilleren op een goede manier te kunnen behandelen is door inzicht te hebben in boezemfibrilleren

De Reveal XT implanteerbare hartmonitor bewaakt AF-patiënten 24 uur per dag, iedere dag gedurende maximaal drie jaar. Er zijn verschillende manieren om boezemfibrilleren te behandelen, maar tot nu toe hadden artsen niet de mogelijkheid om over een langere periode gegevens te verzamelen over de progressie van boezemfibrilleren en het effect van de behandeling. Reveal XT biedt nieuw inzicht in het hartritme van patiënten, hetgeen artsen kan helpen bij het bepalen van de kans op een beroerte en de juiste therapiekeuze voor hun patiënten.

24 uur per dag monitoren biedt een reëel beeld

Omdat de Reveal XT net onder de huid wordt geïmplanteerd, wordt de patiënt niet beperkt in het uitvoeren van zijn dagelijkse activiteiten. Dit is niet alleen comfortabeler voor de patiënt, maar het betekent ook dat de hartritmegegevens niet beïnvloed worden door een beperking in activiteiten. De patiënten gaan gewoon door met hun dagelijks leven en dus toont de geregistreerde hartactiviteit relevante informatie uit het werkelijke leven van de patiënt. Als de patiënt het ziekenhuis verlaat, heeft hij/zij geen last van draden of zelfklevende elektrodepads; de Reveal XT kan zonder deze hulpmiddelen het hartritme van de patiënt monitoren.


1 ACC/AHA/ESC Guidelines for the Management of Patients with Atrial Fibrillation
2 T. Fetsch, EHJ. 2004;1385-1394

3 A. Krahn et al. Am J Med. 1995; 98:476-484


---

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Rob de Vroet

Business Manager CRDM

GSM +31 6 53400345

rob.de.vroet@medtronic.com

Over Medtronic
Medtronic, Inc. (www.medtronic.com), met hoofdkantoor in Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie. Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland. Het Nederlandse verkoopkantoor van Medtronic is gevestigd in Heerlen. Heerlen herbergt ook het Europese IT- en financiële service center en het grootste internationale distributiecentrum van Medtronic. In Zuid-Nederland heeft Medtronic verder nog een vestiging in Maastricht, het Bakken Research Center, en een productiefaciliteit van perfusiesystemen in Kerkrade. In Arnhem bevindt zich het hoofdkantoor van Medtronic Subcutaneous Diagnostics & Monitoring, dat wereldwijd verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en verkoop van implanteerbare hartritmemonitoren. (www.medtronic.nl) Toekomstgerichte verklaringen zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden zoals de verklaringen beschreven in het jaarrapport van Medtronic, Formulier 10-K voor het jaar eindigend op 27 april 2007. De feitelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van de verwachte resultaten.

-einde-

---- --