Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, augustus uitgave nr. 5, is uit

10/07/2007

Lochem, 10 juli 2007
Schuim is nog geen bewijs van goed mennen Wit en romig als slagroom komt het schuim onder het rijden uit de paardenmond. De rijder is in zijn sas, omdat het schuim met belletjes laat zien dat het paard nageeflijk is. Helaas toont het schuim alleen maar aan, dat het paard zijn kaken beweegt, terwijl hij niet aan het eten is. Niks meer en niks minder. Een artikel van Ramona Scherrer, vertaald en bewerkt door Madeleine Calkoen.

MenSport Jeugd Cup België - Nederland Gaan we een nieuwe loot toevoegen aan de `mensportboom'? Een eigen rubriek voor jeugdmenners? Het lijkt werkelijk te gebeuren, want steeds meer jonge liefhebbers van de paardensport weten ook de `weg naar de leidsels' te vinden. Wie de jeugdmenners in actie wil zien, komt naar Horse Event. Een initiatief van MenSport in samenwerking met Willy Meerts (Belgie) en Corin Sweegers (Nederland)

Mennen op de vloedlijn Voor Carolien Fischer kwam een droom uit. Ze nam met haar pony's de boot naar Schiermonnikoog (in 2006 gekozen tot het mooiste plekje van Nederland) en maakte op zomaar een ochtend in mei een prachtig rit langs de vloedlijn over een oneindig verlaten strand.

Bijna klaar voor WK Polen Van 29 augustus tot 2 september vindt in het Poolse Warka het WK tweespannen plaats. De verwachtingen van de Belgische en Nederlandse menners zijn hoog gespannen; hoe zal het straks gaan in Warka en wie zullen er deel uitmaken van de nationale teams? MenSport maakt de (tussen)balans op. Foto's van Marie de Ronde en Louis Vannueten.

Eerste hulp bij paardenongelukken Wanneer uw paard tijdens een rit gewond raakt of ziek wordt, is er doorgaans geen dierenarts met een goedgevulde dokterstas in de buurt. Dan is het een geruststellende gedachte als u weet hoe te handelen en welke spullen u daarvoor nodig hebt. Tekst en foto's van Meike Merks.

Speciaal voor fijnproevers Zijn temperament en hoge knieactie maken de Hackney tot een showbink bij uitstek. Daarom is hij zo gewild bij concoursrijders. Maar ook als recreatiepaard heeft hij vrienden gemaakt en zelfs in de hoogste regionen van de samengestelde mensport verschijnen de sjieke, hoog in het bloed staande driftkikkertjes regelmatig aan de start. MenSport polste een aantal gebruikers.

Bonten als handelsmerk Internationaal tweespanrijder Raymond Letteboer en zijn vriendin Marianne de Zeeuw weten het aangespannen rijden zo met hun hippische bedrijf te combineren, dat hobby en werk elkaar naadloos aanvullen. Een interview met twee (p)aardige topsporters, gemaakt door Meike Merks, evenals de fotoreportage.

Van vervoermiddel tot prestige object In het kader van de zomerexpositie 'Op bezoek bij de Koning' worden deze zomer in de stallen van Paleis Het Loo - Nationaal Museum een aantal aanspanningen van aanzienlijke Nederlandse families getoond, om een beeld te geven van de aan hun stallen verbonden tradities tijdens de hoogtijdagen rond 1900. We laten u in dit artikel kennismaken met de `rijtuigtraditie' van een Nederlandse familie. Tekst & archieffoto's van Nicolaas Conijn.