Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

dinsdag 10 juli 2007

wethouder R. van der Wekken. Tel. 0111 452 376; 452 100

GEMEENTE KIEST VOOR SAMEN DENKEN EN DOEN BIJ ONTWIKKELING DORPSHUIZENBELEID

De gemeente werkt aan een discussienota voor het onderhoud/beheer van de dorpshuizen en een (beleids)kader voor de activiteiten in de verschillende dorpshuizen. Daarvoor maakt de gemeente gebruik van de uitkomsten van een gezamenlijke bijeenkomst met vertegenwoordigers van organisaties/gebruikers en beheerders van dorpshuizen. In augustus worden ook de dorpsraden en woningbouwvereniging Zeeuwland bij deze discussie betrokken. Doel hiervan is te komen tot concrete afspraken over beheer en organisatie van deze centra, de activiteiten die daar mogelijk zijn en de exploitatie van deze locaties. De aftrap voor dit gezamenlijk optrekken bij de ontwikkeling van de dorpshuizen is gegeven tijdens een speciale bijeenkomst. Hier hebben huurders(vertegenwoordigers van de stichtingen), beheerders van dorpshuizen en medewerkers van de gemeente met elkaar van gedachten gewisseld over de ontwikkeling van een beleid voor (beheer van en activiteiten) in de dorpshuizen.
Tijdens deze bijeenkomst heeft de gemeente haar nieuwe rol toegelicht. In die nieuwe hoedanigheid vervult de gemeente een regiefunctie en houdt zij zich niet langer bezig met uitvoering/beheer. Toezicht houden en handhaven maken daarentegen wel deel uit van die nieuwe rol. Van de zijde van dorpshuisgebruikers en -beheerders is een aantal aandachtspunten naar voren gebracht.
De uitkomsten van deze eerste bijeenkomst worden nu verwerkt in een discussienota.

Voor de activiteiten in de dorpshuizen komt er een beleidskader. Begin augustus worden ook Zeeuwland en de dorpsraden bij deze discussie betrokken.