Nominaties wijffels innovatieprijs bekend

10/07/2007 11:06


Rabobank Nederland


Van zelfreinigende bermpaal tot een hulpmiddel voor anesthesisten om de ruggenprik trefzekerder te maken

Vandaag heeft de Rabobank de nominaties bekend gemaakt voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2007. Van de 227 inzendingen zijn er tien door een beoordelingscommissie genomineerd. Een jury bestaande uit externe deskundigen onder voorzitterschap van Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, zal de prijswinnaars selecteren. In oktober worden de prijzen, waaronder de hoofdprijs van euro 50.000, uitgereikt.

De beoordelingscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van lokale Rabobanken en Rabobank Nederland, werd dit jaar verrast door de diversiteit van de inzendingen. Bart Jan Krouwel, Directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland en voorzitter van de beoordelingscommissie: 'De nominaties zijn verrassend en vooruitstrevend. Hoewel sterk verschillend van aard zijn ze stuk voor stuk innovatief en helpen ze mens en milieu vooruit. Als Rabobank willen we juist ondernemers stimuleren hun innovatie door te zetten.'

In een aantal gevallen betreft het startende ondernemers, maar ook ervaren ondernemers met een nieuwe vinding. Onder de genomineerde inzendingen zijn onder andere een hemelbed met ingebouwde koeling voor in de tropen, een zelfreinigende bermpaal, een methode voor het op afstand meten van bandenprofiel en een systeem voor het automatisch inladen van luchthavenbaggage.

Nominaties
1. APAD: hulpmiddel voor anesthesisten om de ruggenprik trefzekerder te maken - APAD Octrooi bv, T. Lechner en M. van Wijk, Drunen;
2. Polymeer verwarmingselement: een veilig, energiezuinig en duurzaam element - Inca Heating Products, W. Neeleman, Bergschenhoek;
3. Concept voor exploratie van zoet tot licht brak grondwater van de zeebodem als oplossing voor waterschaarste - Sea Spring Water, R. van Opstal, Amsterdam;
4. Zelfreinigende bermpaal - West6 bv, C. Groot, Den Helder;
5. Op afstand meten van bandenspanning en profiel met chip en satellietverbinding naar wagenparkbeheerder - van Londen Bandenservice bv, J. van Londen, Duiven
6. DC Pile Driver: schoner, stiller, goedkoper en sneller alternatief voor huidige heiblokken - Fistuca, J.S. Winkes, Eindhoven;
7. Aircobed: hemelbed met ingebouwde koeling voor in de tropen - Evening Breeze, T. van Groenendaal, Y.Nagtegaal, N. Visser van T. van den Brink, Delft;
8. SkyBax: efficiënt systeem voor het automatisch inladen van luchthavenbagage - QuinTech Engineering Innovations bv, R. Reijnen, Rotterdam;
9. Automaat/robot voor het geautomatiseerd bereiden van patiëntspecifieke medicijnen in ziekenhuisapotheken - Medical Dispensing Systems, S. van Vreeland en J. Dorpema , Enschede;
10. Lichtgewicht en mobiele behandelstoel voor de tandarts voor behandeling in tropische gebieden - Loggia bv, R. Poots, Oudenbosch.

Herman Wijffels Innovatieprijs: stimuleringsprijs
In 1999 nam Herman Wijffels afscheid als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Ter gelegenheid daarvan is het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het doel van het fonds is 'het verlenen van financiële steun en eventueel andere vormen van ondersteuning aan initiatieven die het coöperatieve en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO) bevorderen.' Dit fonds is geïnspireerd door het gedachtengoed van Raiffeisen en de persoonlijke drijfveren van Herman Wijffels.

Voor de realisatie van de doelstelling van het fonds is de Herman Wijffels Innovatieprijs in het leven geroepen. Het is een stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft. Het gewonnen prijzengeld moet geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de innovatie. Op deze manier is de prijs een directe ondersteuning van innovatief ondernemerschap.

Naast de hoofdprijs van euro 50.000 euro zijn er nog drie geldprijzen: een tweede prijs van euro 37.500, een derde prijs van euro 25.000 en een aanmoedigingsprijs van euro 10.000 voor ondernemers tot de leeftijd van dertig jaar.

TOELICHTING NOMINATIES HERMAN WIJFFELS INNOVATIEPRIJS 2007

APAD octrooi bv, T. Lechner en M. van Wijk
Hulpmiddel voor anesthesissten om de ruggenprik trefzekerder te maken.
Acoustic Puncture Assist Device. Door middel van continue geluidssignaal wordt de arts geïnformeerd over de juiste positie van de naaldpunt tijdens de punctie. In 10-15% van de gevallen werkt de ruggenprik onbedoeld niet. Dit kan tot ernstige complicaties leiden.

Inca Heating Products, W. Neeleman
Polymeer verwarmingselement dat veilig, energiezuinig en duurzaam is.
Het polymeer element bestaat uit een kunststof die met alle mogelijke elektrische stroom een egale warmte geeft. Door de unieke samenstelling (receptuur) van het materiaal, kan het worden toegepast in gebouwen, stoelen, muren en kleding. Het is veilig en energiezuinig.

Sea Spring Water bv, R. van Opstal
Concept voor exploratie van zoet tot licht brak grondwater van de zeebodem als oplossing voor waterschaarste. Zoet tot licht brak grondwater bevindt zich onder de zeebodem, onder andere voor de kust van Afrika en Zuid Amerika. Het kan op goedkope en milieuvriendelijke manier geëxploreerd worden. Voor de kust van Suriname zou bijvoorbeeld voldoende grondwatervoorraad zijn voor 10 miljoen mensen voor 10 000 jaar.

West 6 bv, C. Groot
Zelfreinigende bermpaal waarbij door middel van rijwind de reflector wordt schoongehouden. De huidige bermpalen worden zes keer per jaar schoongemaakt. De berm is een gevaarlijke plek om werkzaamheden uit te voeren. De nieuwe bermpaal bekort de tijd dat een mewerker langs de weg en in de berm moet zijn.

Van Londen Bandenservice BV, J. van Londen
STMS: Sattelite Tyre Measureing system: het op afstand meten van bandenspanning en het profiel op (vracht) autobanden. De informatie wordt met een satellietverbinding doorgegeven aan de wagenparkbeheerder. De juiste bandenspanning en een goed profiel bevordert de rijveiligheid en energiezuinig rijden. Het vermindert de uitstoot van CO2 en fijnstof .

Fistuca, J. Winkes
De DC Pile Driver is een diesel heiblok dat een schoner, stiller, goedkoper en sneller alternatief vormt voor de huidige heiblokken. Bij de huidige blokken wordt vaak de geluidsnorm overschreden voor het personeel en de grond wordt met olie vervuild. Met de Pile Driver worden deze nadelen opgeheven.

Evening Breeze, T. van Groenendaal, Y. Nagtegaal, N. Visser en T. van den Brink
Aircobed met ingebouwde koeling. De airconditioning is de grootste energieverbruiker in tropische gebieden. Dit aircobed bespaart tot 60% energie per kamer omdat alleen het bed en de directe omgeving wordt gekoeld en niet de hele kamer. Eén bed bespaart de hoeveelheid energie die de gemiddelde Nederlander op jaarbasis gebruikt in het huishouden.

Quin Tech Engineering Innovations BV, R. Reijnen
Met het SkyBax systeem kan luchthavenbagage automatisch worden gescand en daarna zo efficiënt mogelijk ingeladen. Dit ontlast de bagagemedewerkers en verhoogt de veiligheid.

Medical Dispensing Systems BV, S. van Vreeland en J. Dorpema
Een automaat/robot voor het geautomatiseerd bereiden van patiëntspecifieke medicijnen in ziekenhuisapotheken. Momententeel gebeurt dit nog geheel handmatig, met de nodige risico's voor de medewerkers (giftige stoffen en kans op RSI) en de kans op fouten. Vooral voor de bereiding van cystostatica voor de behandeling van kanker, kan deze automaat/robot een vooruitgang betekenen.

Loggia BV, R. Poots
Lichtgewicht en mobiele behandelstoel voor tandarts in tropische gebieden. De behandelstoel is opklapbaar en kan zo naar moeilijk begaanbare gebieden worden meegenomen. Dit biedt een oplossing voor de elementaire tandheelkundige hulp in tropische gebieden.