Gemeente Bussum

Gemeente Bussum raadpleegt inwoners over fusie

De herindeling Gooi en Vechtstreek komt in de besluitvormende fase. Uw mening telt!

De herindeling Gooi en Vechtstreek komt in de besluitvormende fase. Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland willen o.a. een nieuwe gemeente vormen, die bestaat uit Bussum, Muiden, Naarden en Weesp. Gedeputeerde Staten formuleren dit standpunt in het Herindelingsontwerp Gooi en Vechtstreek.

Langere inspraakprocedure

In de tweede helft van juli leggen de gemeenten het herindelingsontwerp ter inzage. Omdat de inspraaktermijn in de vakantieperiode valt, hebben GS de inspraaktermijn verlengd. Iedereen kan tot 15 oktober 2007 zijn zienswijze indienen bij GS. De gemeenteraden hebben tot 26 november 2007 de tijd om hun zienswijze kenbaar te maken. Het herindelingsontwerp, en de publieksversie daarvan, zijn in de tweede helft van juli te vinden op de website van de provincie: www.noord-holland.nl

Vervolgprocedure

Eind 2007 stellen GS, mede op basis van de ingediende zienswijzen, een herindelingsadvies op dat aan Provinciale Staten ter besluitvorming wordt voorgelegd. Dit advies wordt vervolgens naar de minister van Binnenlandse Zaken gezonden, die een wetsvoorstel opstelt. Dit wetsvoorstel wordt behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2010.

Voorgeschiedenis

Sinds 2005 zijn GS en de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met elkaar in discussie over de bestuurlijke inrichting van de regio met het doel om de bestuurskracht te verbeteren. Op 20 juni 2006 zijn Gedeputeerde Staten een zogenaamde arhi-procedure gestart om tot definitieve besluitvorming te komen. Arhi staat voor Algemene regels herindeling. Onderdeel van de arhi-procedure is het herindelingsontwerp: het voorstel dat ter inzage wordt gelegd.

Volksraadpleging

De gemeente Bussum geeft al sinds jaar en dag aan niets voor een G4 (Muiden, Weesp, Naarden, Bussum) te voelen. Haar voorkeur gaat uit naar de zogenaamde G2 variant (Naarden, Bussum, de Meent). Dit standpunt hebben alle Bussumse politieke partijen ook tijdens de afgelopen raadsverkiezingen aan hun kiezers gecommuniceerd. De Bussumse raad vindt de aankomende (inspraak)periode een logisch en geschikt moment de bevolking te consulteren via een volksraadpleging (enquête). De uitslag daarvan zal de raad bindend achten voor zijn besluitvorming in het verdere traject.

Uw mening telt!

De enquête wordt door een extern en onafhankelijk bureau gehouden. Alle stemgerechtigde inwoners van Bussum worden via een brief gevraagd om óf schriftelijk (via een antwoordenvelop) óf via internet (via een persoonlijke inlogcode) de enquête in te vullen. De volksraadpleging start omstreeks 10 september, rond 15 oktober volgt de uitslag.

Na de zomervakantie worden er informatieavonden georganiseerd en zal er huis aan huis een informatiefolder worden verspreid met objectieve informatie, zodat een ieder tot een weloverwogen keus kan komen.

[