Verbond van Verzekeraars

Verbond blij dat branche provisieafspraken nakomt

Banken en verzekeraars voldoen aan de zogenaamde Adviesmatch-afspraken die moeten voorkomen dat adviezen over financiële producten worden beïnvloed door provisie. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het Verbond is blij met de uitkomsten. "Wij nemen de afspraken zeer serieus en zijn blij te kunnen constateren dat ook onze leden de benodigde aanpassingen even serieus hebben doorgevoerd", aldus secretaris Dolf Santbulte.

De discussie over provisietransparantie ontstond in 2004, toen het ministerie van Financiën het zogenaamde ECORYS-rapport uitbracht. Hierin stond dat er bij hypotheken sprake zou zijn van 'misselling', oftewel verkoop van een product dat eigenlijk niet bij de klant past, omdat tussenpersonen zich te veel zouden laten leiden door afsluitprovisie.
Na het verschijnen van het rapport ontstond een uitgebreide discussie over de vraag hoe de balans tussen afsluit- en doorlopende provisie kon worden verbeterd.
In 2005 bereikten de financiële branche en toenmalig minister Zalm hierover een akkoord - de Adviesmatch - waarin is afgesproken dat voor complexe levenproducten stapsgewijs wordt toegewerkt naar een balans van vijftig procent afsluit- en vijftig procent doorlopende provisie. Bovendien werd overeengekomen dat in 2009 volledige beloningstransparantie moet zijn bereikt.

Beloningstransparantie
De AFM heeft in haar onderzoek gekeken naar de afspraken over de verhouding afsluit- en doorlopende provisie. Uit onderzoek onder acht aanbieders blijkt dat die afspraken goed worden nageleefd. In het onderzoek is niet gekeken naar de afspraken over beloningstransparantie, omdat deze regels nog niet in werking zijn getreden. De AFM zegt hierover in een persbericht echter wel dat ze een eerdere invoering van de afspraken verstandig vindt, gegeven de maatschappelijke onrust over transparantie, in het bijzonder bij beleggingsverzekeringen. "Wij zijn blij met die uitspraak", zegt Santbulte, "aangezien het Verbond ervoor pleit zo snel mogelijk tot volledige transparantie over te gaan."

Verzekerd!, juli 2007