Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Herstucturering bedrijventerreinen Groene Hart prioriteit

09-07-2007

Het herstructureren van bedrijventerreinen voorkomt dat het Groene Hart wordt volgebouwd en dat de unieke natuuruitzichten in het gebied verdwijnen. Minister Cramer van Ruimte en Milieu wil dat de Rijk, provincie en gemeenten beter gaan samenwerken om het herstructureren te bevordenn.

Rijk en provincie zullen daarom nadrukkelijker de regie nemen om samen met de mensen in de regio duurzame oplossingen te formuleren. Door ook op originele wijze te financieren denkt zij de duurzame plannen die er nu liggen te kunnen uitvoeren. Financiering van het project is daarnaast mogelijk uit Nota Ruimtebudget.

Oude Rijnzone
De Oude Rijnzone is één van 17 nieuwe kandidaat-projecten die vorige week door het Rijk is aangewezen voor mogelijke financiële ondersteuning uit het budget van één miljard uit het Nota Ruimte budget Om een goed beeld te krijgen van de onderliggende problematiek was de minister op 9 juli op werkbezoek in het Groene Hart. Per boot bezocht zij het gebied langs de Oude Rijn tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Het project Oude Rijnzone heeft tot doel om de ruimtelijke kwaliteit duurzaam te verbeteren. Volgens de Minister moeten wonen, werken, groen en recreatie hierbij hand in hand gaan. Aan boord liet zij zich door bestuurders, belangenorganisaties en bewoners informeren over de complexe opgaven in het gebied. Het tegengaan van verrommeling van het (buiten)gebied, het duurzaam samenbrengen van de diverse infrastructurele projecten en het openhouden van de natuurlijke uitzichten worden door de regionale vertegenwoordigers als belangrijkste opgaven benoemd.

Bouwen in stedelijk gebied
Om de druk op het Groene Hart te verlichten moeten we oplossingen zoeken in het slimmer en efficiënter omgaan met de beperkt beschikbare ruimte. Dit betekent dat er zoveel mogelijk gebouwd moet worden in bestaand bebouwd gebied en dat het opknappen van niet optimaal gebruikte ruimte voorrang heeft, vóórdat we buiten de stad gaan bouwen. De uitdaging ligt in het mogelijk maken van de groei, vernieuwing en herstructurering binnen het bestaand stedelijk gebied, in combinatie met een verbetering van de kwaliteit van de groene leefomgeving.

Minister Cramer zet zich in voor een mooier Nederland. Daarom wil zij slim met omgaan met woonbehoeftes, recreatiemogelijkheden en bedrijventerreinen. Haar inzet is geen verspilling van de spaarzame ruimte en geen verrommeling. In het kader van een mooier Nederland bezoekt de minister een aantal gebieden in het land. Eerder bezocht ze de IJsseldelta en de Zuid- en Noordvleugel.
Cramer wil bedrijventerreinen bundelen-->
fragment uit video
Uitgeschreven tekst-->


Zie het origineel