Politie Gelderland-Zuid

Acht aanhoudingen voor (woning)inbraken en autodiefstallen

Boven regionaal, 11-07-2007 o Dinsdag heeft de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad, zes mannen en twee vrouwen aangehouden uit Nijmegen en omgeving. Ze worden verdacht van een groot aantal (woning)inbraken en autodiefstallen in Gelderland, Brabant en Noord-Limburg. De waarde van de gestolen goederen wordt geschat op honderdduizenden euros.

Op dit moment zijn er ruim 80 aangiften in onderzoek, gepleegd in de periode april tot nu, waarvan wordt bekeken of de aangehouden verdachten daarvoor verantwoordelijk zijn. De inbraken zijn onder andere gepleegd in Tiel, Ochten, Afferden, Lichtenvoorde, Ruurlo, Panningen, Ottersum, Rosmalen, Sint-Oedenrode, Liempde, Waardenburg, Berg en Dal, Zoelen, Nijmegen en Lienden.

In Nijmegen werden vijf mannen van respectievelijk 18, 23, 24, 26 en 36 jaar en twee vrouwen van 20 en 22 jaar uit deze stad aangehouden. Een 41-jarige man uit Afferden is in zijn woonplaats aangehouden. De twee vrouwelijke verdachten zijn aangehouden voor heling en witwassen van crimineel verkregen geld. Alle mannelijke verdachten zijn aangehouden voor de inbraken. De 41-jarige man uit Afferden wordt naast de inbraken ook verdacht van heling. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Goederen in beslag genomen

In totaal werden negen locaties doorzocht, waaronder de woningen van de verdachten. Bij de doorzoekingen werd inbrekersgereedschap aangetroffen. Daarnaast zijn computers, navigatiesystemen, bankpassen en laptops in beslag genomen waarvan moet worden onderzocht of het van diefstal afkomstig is.

Doel inbraak: autosleutel

De dadergroep pleegde hoofdzakelijk (woning)inbraken met als oogmerk het stelen van sleutels om daarna de autos, voornamelijk uit de duurdere prijsklasse, weg te nemen. Daarnaast namen zij ook andere goederen van hun gading mee, waaronder bankpassen, laptops, geld en andere luxe goederen.

Gezamenlijk onderzoek

In mei 2007 is de Bovenregionale Recherche in nauwe samenwerking met de politieregio Gelderland-Zuid dit onderzoek gestart naar aanleiding informatie van een onderzoek uit de politieregio Gelderland-Zuid. De woordvoering over dit onderzoek wordt gedaan door de Boven Regionale Recherche Noord- en Oost Nederland. (01)