Ministerie van Financiën

Toespraak bij in ontvangstname rapport van het Holland Financial centre

toespraak | 11-07-2007 | Amsterdam, Minister

11 juli 2007

o Dank voor uw rapport. Wat mij opvalt is dat u kiest voor de naam Holland. Dit terwijl het rapport zo te zien bijna geen Nederlands bevat. Vooral Engels.

Algemeen en ontwikkelingen
o Het zal tekenend zijn voor de veranderingen in de financiële wereld. Geldstromen, activiteiten, mensen en bedrijven zijn in toenemende mate `footloose'. Bedrijven kiezen voortaan die plek op de wereld die hen het beste past. Ook de voortschrijdende integratie in Europa maakt allerlei dienstverlening mogelijk over de grenzen. o Daarnaast. Meer eenheid in regels; voortschrijdende ICT-technolgie; de opkomst van landen als China en India; het opbouwen van een grote hoeveelheid kennis en kapitaal in de olieproducerende landen; grensverleggende innovaties in (financiële) producten. o Uw rapport geeft die verandering en de urgentie ook goed weer. Concurrentie vindt steeds meer plaats tussen regio's en landen. In de financiële sector strijden van oudsher Londen en New York om de koppositie. Door de vele en verstikkende regels verliest New York nu snel positie. Londen neemt de kop. Dubai wil een draaischijf in financiële dienstverlening worden. Shanghai, Dublin, gaat u maar door. Wij zijn dus niet de enigen met ambities.

Waarom doet de overheid mee?
o Ook ik heb enig onderzoek gedaan. Daarbij kwamen wij tot soortgelijke conclusies als de initiatiefnemers. Het succes van de bekende financiële centra kent letterlijk vele vaders. Goed gebalanceerde samenwerking en afstemming tussen overheid en marktpartijen blijkt een voorwaarde voor succes. o De financiële sector is ook belangrijk. Het vormt mede de ruggengraat voor onze economie. Er werken direct bijna 300.000 mensen; het levert rond de 8% van ons BNP op. In indirecte zin draagt het bijna het dubbele bij aan ons BNP. Dit zijn vaak hoogwaardige zakelijke diensten van wereldklasse. Dit type activiteiten hebben we meer nodig in Nederland.
o Keer op keer blijkt de overheid als regelgever en toezichthouder bepalend voor het vestigingsklimaat voor financiële bedrijven. Om die redenen is een van de speerpunten van het ministerie om het vestigingsklimaat voor de financiële sector tot het beste in de wereld te laten behoren.
o We hebben alle basiskwaliteiten in huis: een stabiele, betrouwbare omgeving, moderne regels. Een goed fiscaal stelsel. Goed opgeleide, bekwame mensen. Wij zijn een aantrekkelijk land om te vertoeven en zaken te doen.
o We zullen beter moeten samenwerken en afstemmen. Holland Financial Centre aan de marktkant en ik en mijn collega's aan de andere kant.

Wat gaan we doen?
o Alvast een paar dingen.
o In lijn met uw aanbevelingen heb ik het initiatief genomen een centraal aanspreekpunt in te richten. Iedereen die iets wil, moet of kan met overheid en toezichthouders kan daar terecht. Internationaal en nationaal. Korte lijnen, zo snel als mogelijk helderheid en afstemming aan de overheidskant waar mogelijk. Als je de weg al weet, kan je natuurlijk bij een van de betrokken partijen terecht. Ben je de weg kwijt, dan hoeft dat voortaan niet lang te duren. o De kraamkamer of Innovation Room in beter Engels. Hij bestaat, is ingericht en functioneert al. Het idee is dat innovatieve financiële diensten of producten snelle, proactieve behandeling verdienen. Ook van overheid en toezichthouders. Zij werken samen in de kraamkamer. Bij kansrijke, nieuwe ideeën gaan bij ons de pennen neer en kijken we meteen mee met de ondernemer. Zijn er knelpunten? Kunnen wij ze oplossen? Goede ideeën mogen niet smoren in regels of onduidelijkheid over regels.
o Ook wijs ik graag op de ambitie om Nederland te ontwikkelen als centrum voor asset-pooling. Dit is het realiseren van schaalvoordelen door meer en grotere belegde vermogens bij elkaar te voegen. Nederland heeft daarvoor een goed instrument.
o Het initiatief van een topschool voor onderzoek én onderwijs steun ik van harte. Goed opgeleide mensen en een kenniscultuur daaromheen, is de nummer twee vestigingsplaatsfactor. Bovendien, de naam Duisenberg School of Finance spreekt mij als PvdA-er maar uiteraard vooral als minister van Financiën zeer aan. Daarbij; het lijkt er op dat de topschool op de onderzoekstraditie van Jan Tinbergen wil voortbouwen. Hij is tenslotte de eerste Nobelprijswinnaar in de economie (samen met Ragnar Frisch in 1969).
o Begin september verwacht ik de contouren van een plan verder te hebben uitgewerkt. Waar gaan we heen? Wat is de te volgen strategie? Wat zijn de acties? Begin september organiseert Financiën met marktpartijen een conferentie. Een van de doelen: promotie.

Ten slotte
o Laat ik er geen doekjes om winden. Uw initiatief is een start. Het kabinet is hier verheugd over.
o Het tekent het draagvlak, dat ook blijkt uit uw lijst met oprichters.
o Tegelijkertijd... Ik las het actieplan van de New Yorkers dat is gemaakt onder leiding van burgemeester Bloomberg. Het bevat 120 bladzijden concrete analyses en plannen. In de samenvatting roept hij iedereen op in de komende weken en maanden aan de slag te gaan. Ik vind dit erg voortvarend en snel.
o Ik weet niet of een dergelijke actiegerichtheid ons direct past. Maar ik weet óók niet of we heel veel tijd hebben om daar over na te zitten denken. Het maakt wel duidelijk dat we in de strijd om de toekomst van Nederland als financieel centrum, snel, adequaat, overtuigend, volhardend en (waar mogelijk eensgezind) zullen moeten handelen.
o Aan de slag en succes.

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Financieel toezicht


* Laatst aangepast: 11-07-2007