Reactie ArboNed op invloed mannen op gezondheid vrouwen

11/07/2007 18:24



ArboNed NV



Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de gezondheid van vrouwen gebaat is door een mannenomgeving. Des te meer mannen op de werkvloer, des te minder vaak dat vrouwen zich ziekmelden. ArboNed kan zich in de bevinden van het Zweedse onderzoek verplaatsen.

Zweeds onderzoek toont aan dat werken tussen veel mannen een positief effect heeft op de verzuimfrequentie van vrouwen. Uit de onderzoekscijfers blijkt dat vrouwen zich in een overwegend vrouwelijke werkomgeving vaker ziek melden. Elke vrouw profiteert van een werkomgeving waarin de mannen domineren, zo stellen de Zweedse onderzoekers. Daar melden vrouwen zich beduidend minder vaak ziek dan bij bedrijven waar de vrouwen in de meerderheid zijn, maar ook dan bij bedrijven waar de sekseverdeling gelijk is.

Bevindingen ArboNed
ArboNed kan zich in de bevindingen van het Zweedse onderzoek verplaatsen. De omgeving is van grote invloed op het gedrag van mensen. Zo communiceren mannen vaak direct en zijn ze oplossingsgericht, waardoor sluimerend ongenoegen - dat tot verzuim kan leiden - minder kans maakt. Daarbij zijn het vaak hoger opgeleide vrouwen die in een mannenomgeving werken. Al langere tijd is bekend dat een hoge opleiding, een hoog salaris en veel regelruimte een positieve invloed heeft op de verzuimfrequentie.

Andere factoren
Ook is al langer bekend dat mannen zich minder vaak ziekmelden dan vrouwen. Zo becijferde het CBS in 2005 dat vrouwen gemiddeld 4,3% van de beschikbare werkdagen ziek zijn, en mannen 3,9%. Daarvoor is een aantal verklaringen te noemen.

- Vrouwen werken onder minder gunstige werkomstandigheden: ze hebben vaak een lager salaris en werken minder regelruimte in hun werk

- Vrouwen werken veel in functies die psychisch belastend is, zoals in de zorg en het onderwijs. Daarbij heerste in deze sectoren lange tijd bovenmatig veel begrip rondom verzuim. Verzuim was lange tijd een geaccepteerd fenomeen. Sinds een aantal jaar ziet ArboNed een duidelijke kentering in deze houding.

- Veel mannen werken in de non-profitsector, veel vrouwen in de profitsector. Sinds jaar en dag is het verzuim in het bedrijfsleven lager dan in de publieke sector.

Los van het man-vrouwonderscheid wordt de verzuimfrequentie beïnvloed door 'kostwinnaarschap'. Degene die binnen een relatie de kost winnaar is, is minder vaak ziek. De hogere financiële verantwoordelijkheid wordt hiervoor als oorzaak gegeven.