Gemeente Zaanstad

11-07-2007

Ontwerpbestemmingsplan Krommeniedijk
Het College van B&W heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Krommeniedijk. Het ontwerp wordt ter inzage gelegd, zodat een ieder de gelegenheid heeft om zijn zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen.

Bestedingsvoorstel eenmalige rijksbijdrage wachtlijsten sociale werkvoorziening
Het ministerie van Sociale Zaken heeft een bedrag van EUR 248.000, - voor dit jaar beschikbaar gesteld, als eenmalige bijdrage ter beperking van de wachtlijsten in de sociale werkvoorziening. Het College heeft besloten dit bedrag in te zetten voor het vervroegd laten instromen van diegenen die op de wachtlijst van Baanstede staan.

Actualisatie woonruimteverdeling
Binnen de Stadsregio is afgesproken de spelregels voor woonruimteverdeling opnieuw onder de loep te nemen. Het `voorstel actualisatie spelregels woonruimteverdeling stadsregio Amsterdam/Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad"is door het College van een aantal kanttekeningen voorzien, dat voor een zienswijze aan de raad is voorgelegd. De actualisatie moet leiden tot langlopende afspraken over woonruimteverdeling, waaronder criteria over volgorde en passendheid, de urgentieregeling, lokale beleidsruimte en toewijzing van nieuwbouw. Het College gaat in haar reactie in op de aspecten van individuele inschrijving, actief zoekgedrag, woonduur en inschrijfduur na verhuizing, bevorderen van doorstroming, de lokale beleidsruimte en maatwerk.

Parkeerterrein Laanplein
Op 17 mei 2006 heeft de woningcorporatie ZVH, namens de vereniging van eigenaren, een verzoek ingediend aan de gemeenteraad van de gemeente Zaanstad om een deel van het parkeerterrein op het J.A. Laanplein te Zaandam te onttrekken aan het openbaar verkeer. Op dit verzoek zijn vanuit de buurt zienswijzen ingediend tegen dit voorstel. Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen heeft het college van B&W ingestemd met het concept-voorstel aan de gemeenteraad om het verzoek van ZVH tot onttrekking aan het openbaar verkeer van een deel van het parkeerterrein op het J.A. Laanplein te weigeren. Het parkeerterrein aan het Laanplein zal, indien de gemeenteraad instemt met dit voorstel, zijn openbare functie terug krijgen waardoor de parkeerproblemen in de buurt tijdens schooltijden en atletiekavonden tot een verleden zullen behoren.

Wonen en Werken
Het College van B&W neemt kennis van de memo Wonen en Werken waarin wordt ingegaan op raakvlakken tussen wonen en werken, categorisering, dienstwoningen, randvoorwaarden juridische aspecten. De memo is ook ter kennisname naar de gemeenteraad gestuurd. De dilemma's wonen/werken worden meegenomen in structuurvisie, Kadernota Binnenstedelijke Bedrijfsterreinen en de Woonvisie.

Opslagloods Communicatieweg West
Het College van B&W stemt in met een art. 19 procedure voor de bouw van een opslagloods op de Communicatieweg 22A te Assendelft.

Herinrichting van de Zeehelden- en Schrijversbuurt Wormerveer Het College van B&W stemt in met een art. 19 procedure voor het herinrichten van de Zeehelden- en Schrijversbuurt. Herinrichting vindt plaats aansluitend op rioleringswerkzaamheden. Er bestaat in de buurt een groot tekort aan parkeerruimte. Uitgangspunt bij de herinrichting is daar waar mogelijk extra parkeerplaatsen te realiseren met behoud van het groene karakter van de wijk. Er is intensief overleg geweest met bewoners en andere belanghebbenden. Voor het plan bleek grote steun.

Beleidsnotitie dierenwelzijn en verbodsbepaling circussen in APV Het College van B&W heeft besloten vooralsnog geen beleidsnota Dierenwelzijn uit te werken en vast te stellen. Wel is besloten de verbodsbepaling voor circussen met wilde dieren nader uit te werken en vervolgens ter besluitvorming aan de raad voor te leggen. Het college neemt er vooralsnog geen standpunt over in. Bij de minister van LNV dringt het College aan op landelijke regelgeving ten aanzien van wilde dieren in circussen.

Startnotitie Zaanse Cultuurnota 2009-2012
Het College van B&W heeft ingestemd met de Startnotitie Zaanse Cultuurnota 2009-2012. Er is een nieuwe Cultuurnota nodig omdat de huidige Cultuurnota 2005-2008 afloopt. Bovendien biedt een nieuwe nota kansen om het cultuurbeleid vanaf 2009 verder te verbeteren, te veranderen en accenten te verschuiven. Het blijkt dat een allesomvattend cultuurbeleid, behorend bij een complete stad met aantrekkingskracht wellicht een maatje te groot is voor de beschikbare middelen. Het College wil realistisch zijn, zorgen voor gezonde exploitaties en misschien minder, maar sterke evenementen ondersteunen. De startnotitie is een eerste stap op weg naar een betaalbaar gevarieerd cultuuraanbod passend bij de gemeente Zaanstad. Tegelijkertijd wordt het oude beleid geëvalueerd.

Reactie op Begroting 2008 en rekening 2006 Baanstede Het College stelt de gemeenteraad voor een reactie te leveren op de ontwerp begroting Baanstede 2008 en de ontwerp jaarrekening 2006. Een en ander op basis van de Gemeenschappelijke Regeling op het gebied van werkvoorzieningschap Zaanstreek-Waterland.

Uitstel plan Dorpsstraat / spoorwegovergang Assendelft tot eind 2007 Het College van B&W besloot tot het stilleggen tot eind 2007 van het plan voor aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg evenwijdig aan de Dorpsstraat in Assendelft, tussen de Industrieweg en de Spoorwegovergang. Door onvoorziene omstandigheden is gebleken dat uitvoering van het huidige plan een overschrijding van kosten van circa EUR 4 miljoen zou veroorzaken. Daarom laat het College onderzoeken hoe het project wél kan worden voortgezet. Tot eind 2007 zoekt zij naar aanvullende financiële middelen en zal zij kijken naar alternatieve oplossingen. Ondanks het stilleggen tot eind 2007 gaat de gemeente na of de kruising N203 / Vlietsend tijdelijk beter kan worden aangesloten op de herinrichting die eerder op de kruising Vlietsend / N203 plaats heeft gevonden. Daarbij staat vast dat medewerking van de Provincie en van Prorail noodzakelijk is.

Bouw schoolgebouw Noorderstraat te Wormerveer
Het College van B&W stemt in met een art. 19 procedure voor de bouw van een schoolgebouw aan de Noorderstaat te Wormerveer. Het schoolgebouw is toe aan een uitbreiding.

Planschadeverzoek i.v.m. bouw appartementengebouw Zuideinde te koog aan de Zaan
Het College van B&W stelt de raad voor in te stemmen met het advies van de planschadeadviescommissie en een verzoek tot planschadevergoeding af te wijzen.

Bouw autowasgebouw Busch te Krommenie
Het College van B&W stemt in met een art.19 procedure voor de bouw van een autowasgebouw op de Busch te Kromenie Het gaat om het vervangen van de verouderde autowasplaats door een autowasstraat met vier overdekte wasplaatsen.

Wijziging ingangsdatum benoeming leden Raad van Toezicht Stichting Zwembaden
De heren R. Wittenberg en A. Voogd zijn met terugwerkende kracht benoemd als leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Zwembaden Zaanstad met als ingangsdatum 19 december 2006.

Zaanstad vraagt subsidie aan voor knooppunthalte Het College van B&W heeft bij de Stadsregio subsidie aangevraagd voor het realiseren van een busbaan en knooppunthalte tussen de Noorder IJ- en Zeedijk en de Thorbeckeweg te Zaandam. Door de busbaan hoeft de bus niet meer in de file op de Noorder IJ- en Zeedijk te wachten. Een knooppunthalte maakt de busbrug De Vlinder als overstaphalte aantrekkelijker en zal de kwaliteit van het busvervoer verhogen. Als de subsidie wordt verleend, zal de knooppunthalte in december 2007 in gebruik worden genomen, zodat hij kan worden betrokken in de nieuwe dienstregeling.

Julianabrug
Het College heeft ingestemd met het voeren van een artikel 19 procedure voor het vervangen van de Julianabrug. De ruimtelijke onderbouwing is vastgesteld en zal ter kennisgeving aan de Raad worden aangeboden.

Reglement en opzet voor ZER (Zaanse Economische Raad) Het College van B&W van Zaanstad is akkoord gegaan over de wijze waarop de Zaanse Ecomische Raad gaat opereren. De ZER is een overlegplatform platform bestaande uit vertegenwoordigers uit OZ, MKB Zaanstreek, Regiocollege, Inholland, Kamer van Koophandel, Provincie Noord Holland, Ministerie van EZ, de gemeenten Oostzaan en Wormerland en Zaanstad. De ZER adviseert over de strategische koers van het Zaanse economische beleid, jaagt de voortgang van projecten aan als Zaanstreek First in Food, Creatieve Industrie, Toerisme en Ruimte en Bereikbaarheid op orde. Ook kanaliseert ze deelbelangen en doet ze aan PR-functie voor de streek. De komst van de ZER is een wens zowel vanuit het bedrijfsleven en van het College van B&W van Zaanstad. Op 11 mei jl. kwam de ZER voor het eerst bijeen en installeerde wethouder Hans Luiten de raad. Het ligt in de bedoeling 4 maal per jaar bijeen te komen. Eenmaal per jaar treedt zij expliciet naar buiten als zij zich uitspreekt over de jaarlijkse economische ontwikkelingsvisie.

Geluidbelasting Zaanstad in kaart gebracht
De geluidbelasting in Zaanstad is in kaart gebracht. Op deze zogenaamde geluidbelastingkaarten staat aangegeven wat de geluidbelasting door industrielawaai, spoorweglawaai, vliegtuiglawaai en verkeerslawaai is. Het opstellen van deze kaarten is een wettelijke plicht. Op basis van deze kaarten wordt een actieplan opgesteld, met als doel de geluidbelasting te verminderen. De kaarten zijn over enkele weken via de website van Zaanstad te raadplegen.

Vierde voortgangsrapportage stadhuis
De bouw van het stadhuis en de daarmee samenhangende onderdelen is begonnen. Het College van B&W informeert de gemeenteraad over de details rond de specifieke voortgang van het project met deze vierde voortgangsrapportage. Het College nam de rapportage voor kennisgeving aan en stemde in met de voorgestelde programmastructuur. Ze wijst Harm Jan Egberts aan als coördinerend wethouder voor het gebruiksklaar maken van het stadhuis intern. Daarnaast stemt zij in met de voorgestelde richting voor het totale interieurontwerp en het bezoekerscentrum. De gemeenteraad zal de rapportage na de vakantie bespreken.

Visie forum centrale hal nieuw stadhuis
Het College van B&W stemde in met de visie op de publiekshal zoals een burgerforum in mei eerder opstelde. In dit forum stelden burgers, medewerkers en ondernemers een visie op voor de hal. Deze visie moet leiden tot een schetsontwerp van de architect. Het vaststellen van deze visie luidt de eerste fase in van het proces om tot een definitief interieurontwerp van de centrale publiekshal te komen. Het College vindt het aspect veiligheid zeer belangrijk. De uitdaging ligt nu in het vinden van een balans tussen veiligheid en openheid. De uiteindelijke schets van de architect wordt in september in het burgerforum besproken en getoetst aan de geformuleerde opgave. Ook stemde het College in met de ontwerpprocedures voor de trouwzaal, raadszaal, B&W-ruimten en het bezoekerscentrum