Minister Verburg ontvangt Akkoord van Amersfoort


Amersfoort eerste gemeente met akkoord over Nationaal landschap

BUNSCHOTEN, 20070709 -- Als eerste gemeente in Nederland lijkt Amersfoort af te stevenen op een overeenkomst over de toekomst van het omliggende Nationaal Landschap. Het Akkoord van Amersfoort wordt woensdag 11 juli 2007 op de Eemlandhoeve in Bunschoten gepresenteerd aan Minister Gerda Verburg tijdens de conferentie Stad Zoekt Boer.

Terwijl in heel Nederland natuurorganisaties, boeren, bedrijven en gemeenten met elkaar overhoop liggen, heeft Amersfoort als een van de eerste deze partijen bij elkaar weten te brengen om concrete afspraken te maken over de Arkemheen en het Eemland.

De strekking van het Akkoord van Amersfoort is dat de relatie tussen stad en platteland wordt versterkt en dat verschillende partijen zich hieraan committeren.

Concreet kan dit nog alle kanten op. Maar de bedoeling is om het Akkoord van Amersfoort meteen in de praktijk te brengen. De mogelijkheden voor het Nationaal Landschap liggen in eten, genieten, beleven, in balans komen, leren en werken.

Daarom zit bij het Akkoord van Amersfoort een bijlage voor partijen die met elkaar tot concrete afspraken komen. Een aantal ideeën waar partijen zich aan kunnen verbinden, ligt al klaar:
* Het nationaal landschap krijgt gebieds-eigen schaapskudde die de bergen en de dijken begraast.
* Onderzoek naar het gebruik van gps voor vogelbescherming: kunnen boeren als ze op de maaier zitten op hun gps aflezen waar de nesten van weidevogels zich bevinden?
* Een kloostertuin bij de wijk Vathorst.
* De oprichting van een Regionaal Innovatie Centrum/ Landschapshuis.

Dit laatste idee wordt ondertekend door Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei, Wageningse Universiteit en de Eemlandhoeve, samen met Twijnstra Gudde en mogelijk nog andere partijen.

Andere verrassende 'matches' kunnen op de dag zelf gesloten worden. Tijdens de conferentie Stad Zoekt Boer gaan boeren, burgers, natuurorganisaties, bedrijven en gemeenten met elkaar speeddaten.

De dag van het Akkoord van Amersfoort vindt plaats in het hart van de Arkemheen en het Eemland, op de multifunctionele boerderij de Eemlandhoeve. Diverse initiatieven om boeren, burgers en andere partijen bij elkaar te brengen, zijn hier ontstaan. Een paar maanden geleden nog won boer Jan Huijgen, eigenaar van de Eemlandhoeve, de Mansholtprijs 2007, vanwege zijn inspanningen op dit gebied.

Omdat steeds meer boerderijen multifunctioneel worden (dus ook ruimte bieden voor bijvoorbeeld recreatie), en dit door veel partijen als de toekomst van het boerenland wordt gezien, is de Eemlandhoeve de aangewezen plek voor de presentatie van het Akkoord van Amersfoort.
Stad zoekt Boer/ het Akkoord van Amersfoort
Datum: woensdag 11 juli 2007 
Lokatie: De Eemlandhoeve
         Bisschopsweg 5b
         Bunschoten

Programma
08.30 ontvangst
09.00 start programma: presentaties en werksessies
12.00 lunch en speeddating/matches
13.00 werksessies en plenaire bespreking
      speeddating/matches
15.00 presentatie Akkoord van Amersfoord door wethouder Hans van Daalen
      toespraak door minister van LNV Gerda Verburg
      forumdiscussie
17.00 borrel