Gemeente Venray


Kunstwerk De Keg verdwijnt

Eind augustus wordt het gebouw van school De Keg gesloopt. Aan het gebouw zaten drie kunstwerken van de Leunense kunstenaar Gussen Wie (L. Claessens) vast. Twee daarvan (de `gèle biën') hebben een plaats gevonden aan de gevel van het nieuwe onderkomen van De Keg. Het derde wordt samen met het gebouw gesloopt.

Aan het oude gebouw vast is een ander kunstwerk achtergebleven. Het kunstwerk is tot stand gekomen bij de bouw van de school. Het is geïnspireerd op het gegeven dat ter plaatse vroeger een `waterplaats' lag. Het verbeeldt een aantal waterstromen die uit de muur van het gebouw ontspringen en uitmonden in een heuvel.

Jarenlang hebben de kinderen van de school er op gespeeld. Nu het gebouw geen onderwijs bestemming meer heeft en gesloopt wordt, heeft ook het kunstwerk geen functie meer.

Als het verplaatst zou worden, vervalt de betekenis en de band met de huidige plek. Bovendien is het technisch nauwelijks haalbaar vanwege de omvang en het gewicht (geschat op 50 ton). Daarom heeft B en W na zorgvuldig overleg met de weduwe van de kunstenaar besloten om het kunstwerk mee te nemen in de sloop.

Er wordt een fotoreportage gemaakt van het kunstwerk en de sloop. Deze wordt aangeboden aan de weduwe. Ook in het gemeentearchief wordt dit stukje Venrayse geschiedenis voor het nageslacht bewaard.