Ministerie van Defensie

11-07-2007 10:42

HERINNERINGSMEDAILLE VOOR BEMANNING HR.MS. BRUINVIS

Hr.Ms. Bruinvis is drie maanden ingezet voor operatie Active Endeavour

De zestig bemanningsleden van onderzeeboot Hr.Ms. Bruinvis ontvangen donderdag 12 juli de herinneringsmedaille voor vredesmissies. De Bruinvis nam gedurende drie maanden deel aan operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee.

Deze NAVO-operatie wordt sinds 26 oktober 2001 uitgevoerd. De Koninklijke Marine levert op bijna permanente basis eenheden voor deze missie in de internationale strijd tegen het terrorisme. Inmiddels zijn meer dan 75.000 schepen ondervraagd en ruim honderd doorzocht. Dankzij deze operatie is een groot gedeelte van de Middellandse Zee moeilijk toegankelijk voor criminele en terroristische activiteiten.

De medaille-uitreiking vindt plaats in de marinehaven van Den Helder. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan Willem Kelder spreekt de bemanning toe en namens de Commandant der Strijdkrachten zal brigade-generaal Jürgen Jongkind het eremetaal opspelden. De Bruinvis vertrok op 27 maart 2007 en keerde 1 juli terug.

Hr.Ms. Bruinvis is een onderzeeboot van de Walrus-klasse, een type sinds 1993 in gebruik bij de Koninklijke Marine. Deze boten worden frequent ingezet voor het vergaren van informatie en inlichtingen ten behoeve van militaire operaties.

Foto: Koninklijke Marine - Matti Mettler krijgt uitleg over de techniek in de sub

Doe een wens
Deze week was de Bruinvis ook op een andere manier in het nieuws. Een tienjarige jongen uit Zeelst-Veldhoven mocht namelijk meevaren in de onderzeeboot. De "Stichting Doe een Wens" en de Koninklijke Marine boden Teun, die een levensbedreigende ziekte heeft, de tocht van Vlissingen naar Den Helder aan. Als hoogtepunt maakt hij aan het eind van de reis een duik mee. En dàt is slechts voor een enkeling weggelegd. Ook de achttienjarige Matti Mettler voer mee op de Bruinvis. Hij was de prijswinnaar van een wervingswedstrijd die de Koninklijke Marine had uitgeschreven.