Gemeente Rotterdam

Rotterdam heeft een handtekening gezet onder de intentieverklaring 'Met de fiets minder file'. Doel van het project is automobilisten te verleiden om voor het woon-werk verkeer de fiets te kiezen in plaats van de auto. 'Met de fiets minder file' is een samenwerking tussen het ministerie van Verkeer en Waterstaat, decentrale overheden en de Fietsersbond. Namens het college heeft wethouder Mark Harbers (o.m. Milieu) de Rotterdamse handtekening gezet. Verkeerswethouder Jeannette Baljeu tekent de intentieverklaring vandaag namens de stadsregio.

Kansrijke fietsroutes
Voor het project 'Met de fiets minder file' zijn vijf kansrijke fietsroutes geselecteerd. Het gaat om routes in filegevoelige gebieden die op de korte termijn aantrekkelijk zijn te maken voor forenzen. Wethouder Baljeu: "door het aanbieden van snelle en comfortabele fietsroutes krijgen forenzen een aantrekkelijk alternatief waarmee ze de files kunnen vermijden". In de regio Rotterdam gaat het om de Schieroute, de fietsroute tussen Rotterdam en Delft. Deze fietsroute is een belangrijke verbinding voor het fietsverkeer parallel aan de A13. Op het traject tussen Rotterdam en Delft staat het autoverkeer dagelijks vast.

Maatregelen
Nieuw asfalt, beter afgestelde verkeerslichten en borden die de kortste route aangeven zijn voorbeelden van maatregelen die worden genomen om de fietspaden te verbeteren en het fietsen te stimuleren. Voor de zomer van 2008 moeten deze maatregelen voor de geselecteerde fietstrajecten zijn gerealiseerd. Naast de fietsroute Rotterdam-Delft, worden de trajecten Apeldoorn-Deventer, Den Haag-Zoetermeer, Zaandam-Amsterdam, en Breukelen-Utrecht aangepakt.

Fietsplan
Het tekenen van de intentieverklaring past bij de doelstelling van dit college om het fietsen in Rotterdam aantrekkelijker te maken. Na de zomer presenteert het college het Actieplan Rotterdam Fietst waarin acties staan voor ondermeer het verbeteren van zeventien fietsroutes in de stad.

Bron: Bestuursdienst, 12-07-2007