Inspectie Werk en Inkomen

Meting toezichtlasten in het domein kinderopvang

12 juli 2007

Gemiddeld zijn kinderdagverblijven, gastoudercentrales en buitenschoolse opvangcentra 0,15 procent van hun kosten kwijt aan toezichtbezoeken en -activiteiten. De meeste hinder ervaren de bedrijven van inspecteurs die zich beperken tot een controle van beleidsdocumenten en certificaten en niet naar de praktijk kijken. Ook zijn er dubbelingen en tegenstrijdigheden tussen toezichthouders die voor irritatie zorgen. De inspecties krijgen een 7,6 als rapportcijfer.

Dat blijkt uit een onderzoek van SIRA Consulting dat in het kader van het project Eenduidig Toezicht is uitgevoerd. Inspecties willen hun toezicht beter, minder en duidelijker maken zodat bedrijven geen onnodige last ervaren. Bijvoorbeeld door overdracht van taken, afstemming van steekproeven en betere voorlichting.

In totaal zijn er 15 landelijke en gemeentelijke toezichthouders betrokken bij de kinderopvang. Gemeentelijke toezichthouders zorgen voor het grootste deel van de toezichtactiviteiten (97 procent).

U kunt het rapport downloaden van www.inspectieloket.nl of bestellen bij de Inspectie Werk en Inkomen, tel. 070 3044617 of communicatie@iwiweb.nl.

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.