VVD


12-7-2007

VVD-eurofractie kritisch over akkoord gegevensuitwisseling EU-VS

Vandaag heeft het Europees Parlement zich in de vorm van een resolutie uitgesproken over het akkoord dat de EU en de VS vrijdag 29 juni jl. hebben bereikt inzake de overdracht van passagiersgegevens aan Amerikaanse autoriteiten. De toon van de resolutie is kritisch. Terecht vindt Jeanine Hennis-Plasschaert.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Met veel bombarie en triomf werd het akkoord door Commissie en Raad aangekondigd. Na eindeloos veel debat, duwen en trekken, had ik in ieder geval gehoopt op een adequate uiteenzetting als het gaat om de doeltreffendheid ofwel de veronderstelde effectiviteit van een dergelijke overeenkomst , maar deze hoop verdween als sneeuw voor de zon toen ik de tekst van het akkoord onder ogen kreeg. Nergens in de tekst wordt ook maar met één woord gerept over deze veronderstelde effectiviteit. Aan vragen als: 'wat levert zo´n overeenkomst nu daadwerkelijk op?' en 'hoeveel terroristen zijn op basis van het bestaande interim-akkoord inmiddels staande gehouden?' wordt simpelweg geen aandacht besteed."

Hennis-Plasschaert: "Natuurlijk, net als de Commissie, begrijp ook ik het belang van het 'hebben' van een overeenkomst en niet in het minst vanwege de positie van de Europese luchtvaartindustrie. Maar regelgeving om de regelgeving is geen doel op zich. Voor mij is en blijft het volstrekt onbegrijpelijk waarom wij ons als Unie in deze underdog positie laten duwen. Zeker, de strijd tegen het terrorisme is een belangrijke, maar ik kan me in deze niet aan de indruk onttrekken dat we de realiteit uit het oog dreigen te verliezen."