Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Voedselkwaliteit en Diergezondheid
Geachte Voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Ormel (CDA) over het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

1
Wat vindt u van de toename van het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 2006 met 7%?
De toename van het gebruik van antibiotica in 2006 vind ik zorgwekkend, omdat er een relatie bestaat tussen de toediening van antibiotica en het ontstaan en de verspreiding van resistente organismen.

2
Hoe kunt u deze stijging, die bovenop de toename met 12% in 2005 komt, verklaren? Er is geen eenduidige verklaring voor de stijging. De dierhouderijsectoren en de maatschappij voor diergeneeskunde hebben meningen van de dierhouders en de dierenartsen gevraagd en deze hebben een drietal redenen aangevoerd. Het verbod op antimicrobiële groeibevorderaars in diervoer wordt in hoofdzaak gezien als oorzaak voor de stijging. Daarnaast is er sprake van een schaalvergroting van veehouderijbedrijven dat leidt tot afname van individuele zorg. Antibiotica wordt dan vaker ingezet om infecties te beheersen. En als derde reden wordt een slechtere kwaliteit diervoer genoemd, door het verbod op dierlijk eiwit in diervoer. Dit leidt ook tot een slechtere diergezondheid met gevolg een verhoging van het gebruik van antibiotica. Naast deze zeer aannemelijke oorzaken voor een verhoogd gebruik kan een toenemende resistentie tegen antibiotica tot een stijging van het antibioticagebruik leiden. Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
26 juni 2007 2060719260 VD. 2007/1592 12 juli 2007 Kamervragen over het gebruik van
antibiotica in de veehouderij
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

12 juli 2007 VD. 2007/1592 2

3
Kunt u aangeven of ook de antibioticumresistentie, zoals gemeten door het Centraal Instituut voor DierziekteControle Lelystad (CIDC) in 2006 is toegenomen? De antibioticumresistentie vertoont over bijna alle dierlijke sectoren een toenemende tendens. Er is een verhoging van resistentie in ziekmakende bacteriën in de darmen te zien (bijvoorbeeld salmonella en campylobacter), maar ook in de gewone darmflora van landbouwhuisdieren.

4
Hoe komt het dat de implementatie per begin 2006 van de Europese verplichting tot administratie van in- en uitgaande voorschriftsplichtige diergeneesmiddelen door dierenartsen en handelaren niet heeft bijgedragen aan een vermindering van het gebruik van antibiotica?
In Nederland is er altijd al een voorschrijfplicht voor antibioticum geweest. Antibiotica valt onder de kanalisatieregeling voor diergeneesmiddelen en is UDA (diergeneesmiddelen die uitsluitend door een dierenarts of op recept van een dierenarts aan de houder van dieren mogen worden verstrekt) of UDD (diergeneesmiddelen die uitsluitend door de dierenarts zelfs mogen worden toegepast). De Europese verplichting heeft dus geen toegevoegde waarde opgeleverd ten opzichte van de nationale regelgeving en heeft dus ook niet geleid tot vermindering van het gebruik van antibiotica. Overigens is per 1 januari 2006 ook het totaal verbod op gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars van kracht geworden. Het is nog te vroeg om een eventuele reactie van dit verbod op het totaalgebruik van antibiotica te kunnen vaststellen.

5
Denkt u dat het initiatief van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde om via een Gids voor Goede Veterinaire Praktijk voor voedselproducerende Dieren te komen tot een restrictiever gebruik van antibiotica kan slagen, zolang er geen wettelijk vastgelegde één op één-relatie tussen een veehouderijbedrijf en een dierenarts is? Ik ben erg blij met initiatieven vanuit de sector om zelf te komen tot een meer verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen. Een gids voor een goede veterinaire praktijk voor voedselproducerende dieren is hiervan een van de instrumenten die een bijdrage zou kunnen leveren.
Dit najaar zal ik met een voorstel komen voor een maatregelenpakket om tot een meer verantwoord antibioticumgebruik bij dieren te komen.
6
Kunt u initiatieven nemen om koppelmedicatie uitsluitend toe te staan voor curatieve doeleinden?
In mijn eerdere antwoorden (3 juli 2007, VD. 2007/1389) op Kamervragen van de Partij voor de Dieren ben ik uitgebreid ingegaan op koppelmedicatie en mijn mening daarover.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

12 juli 2007 VD. 2007/1592 3
Ik ben geen voorstander voor koppelmedicatie voor niet-curatieve doeleinden. Daarom ben ik samen met de sector naar mogelijkheden op zoek om deze praktijken zoveel mogelijk tegen te gaan. De doelstelling is om met een gebalanceerde mix van instrumenten te komen die draagvlak heeft bij die partijen die antibiotica voorschrijven, verhandelen en gebruiken.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg