Gemeente Delft

Op 10 juli heeft het college van B&W ingestemd met 'Delft meer dan Blauw', de langetermijn cultuurvisie tot 2017. De visie zal in september worden besproken in de commissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie (EMCR), waarna het college de visie zal voorleggen aan de raad ter vaststelling. De cultuurvisie 'Delft meer dan Blauw' wil de komende tien jaar kunst en cultuur, via het cultureel erfgoed en in relatie met kennis, strategisch positioneren in de randstad, en de creatieve industrie stimuleren en faciliteren.

Na vaststelling van de visie in de Raad, stelt de gemeente, samen met diverse partners in de stad, concrete vierjarenprogramma's op. Daarin staat omschreven waar Delft de komende vier jaar de nadruk op wil leggen. Samen vormen deze programma's het beleidsplan voor de komende vier jaar. Dit beleidsplan zal in de eerste helft van 2008 ook ter besluitvorming aan het college van B&W en de raad worden voorgelegd.

Cultureel Erfgoed, Creatieve Industrie en Kennis
Delft paart op unieke wijze cultureel erfgoed aan creativiteit, kennis en techniek. De stad kent een rijke traditie van koopmanschap, uitvinders, techniek en industrie, die in het toekomstige Delft een nieuwe vertaling kan krijgen. De kans voor Delft is om de topkwaliteiten uit het rijke verleden veel meer te gebruiken als inspiratiebron voor de culturele toekomst van Delft.

In toenemende mate begint zich in de stad een nieuwe industrie te ontwikkelen. De wisselwerking tussen kunst en cultuur en deze creatieve industrie is een belangrijke kans voor Delft, zeker als die wordt verbonden met de kenniseconomie en de positie van Delft in de Zuidvleugel.

Proeftuin
In de langetermijn cultuurvisie maken kunst en cultuur integraal onderdeel uit van de ruimtelijke ordening, de stedelijke ontwikkeling, en het vastgoedbeleid.

Delft wil in de toekomst als proeftuin fungeren voor kunstenaars, creatieve ondernemers, en studenten en professoren van de TU Delft. De stad gaat een intensieve samenwerking met de universiteit aan. Onderdeel van die samenwerking is de definitie en de ontwikkeling van het Creatieve Keurmerk Delft, dat de specifieke topkwaliteiten van de stad zichtbaar maakt.

Via speciale programma's zullen bijzondere uitvindingen en ontwerpen die in de proeftuin tot stand komen, net als Delfts Blauw, ook wereldwijde exportproducten worden.

Aandeelhouderschap
Het aandeelhouderschap is de actieve bijdrage van alle Delftenaren aan de ontwikkeling van de stad. Het huidige cultureel aanbod biedt een stevige voedingsbodem voor verdere ontwikkeling. Vanuit deze kracht en vanuit het besef dat kunst en cultuur in belangrijke mate bijdragen aan het halen van maatschappelijke doeleinden, is het mogelijk om verder te bouwen aan deelname, integratie, cultuureducatie, amateurkunst en jeugdbeleid.

Het zelforganiserend vermogen van de culturele stad moet echter verder groeien, bijvoorbeeld in expertisecentra, waar toptalenten, amateurs of pas startende ondernemers worden geadopteerd door professionele instellingen of ondernemers.

Delft zal zich ook onderscheiden door de manier waarop de inwoners van de stad bij die creatieve ontwikkeling zijn betrokken.

Niet alleen de gesubsidieerde instellingen in de stad maar ook de commerciële ondernemers van nu worden uitgenodigd het creatieve gezicht van Delft samen met de gemeente extra kleur te geven.

Noot voor de redactie (