Gemeente Vlaardingen


Afscheid wethouder Ben van der Velde

12 juli 2007

GroenLinks-wethouder Ben van der Velde nam afgelopen dinsdag 10 juli afscheid. Veel stadsgenoten, (oud-)gemeenteraadsleden, (oud-)wethouders, bestuurlijke collega's, partijgenoten, medewerkers van de gemeente en anderen waren aanwezig. Burgemeester Bruinsma reikte de Stadspenning uit, vanwege de bijzondere verdiensten van Van der Velde voor Vlaardingen.

Ben van der Velde ontvangt de Stadspenning, als vijftiende in een rij illustere voorgangers. Met de Stadspenning drukt het gemeentebestuur waardering uit voor de inzet van Van der Velde voor Vlaardingen. Foto: Dirk Schouten

Ruim 300 mensen bezochten de receptie. De burgemeester sprak lovende woorden tot Van der Velde, net zoals Mart van der Most, voorzitter van de Belangenvereniging Vlaardingse Veldsporten. Oud-stadsdichter Kees Alderliesten droeg een gedicht voor. Ook Van der Velde bedankte de aanwezigen voor de vele jaren van samenwerking.

Van der Velde had een bijzondere loopbaan tot nu toe: van sleepbootmachinist tot coördinator van Vluchtelingenwerk Vlaardingen en van directeur van kringloopbedrijf Het Goed tot wethouder van GroenLinks.

Idealisme
Zijn idealisme was kenmerkend in al zijn banen, zo zei de burgemeester: "Bijvoorbeeld bij het kringloopbedrijf: je trok personeel aan dat niet gemakkelijk werk vond, je bood mensen met een kleine portemonnee goede maar goedkope spullen en je ontlastte met het kringloopsysteem het milieu. Ook in je vrije tijd ben je maatschappelijk actief, bijvoorbeeld voor Amnesty International. Jouw idealisme komt recht uit je hart."

Ook memoreerde de burgemeester het feit dat Ben van der Velde in Vlaardingen mede-oprichter van GroenLinks was. Tien jaar lang was hij raadslid en vijf jaar wethouder voor GroenLinks. Daarvoor was hij al betrokken bij de Vlaardingse politiek voor EVP en de combinatie CPN-PPR-PSP.

Weekendportefeuille
Als wethouder had Van der Velde een echte weekendportefeuille. Dat betekende niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend op pad, vooral voor evenementen op het gebied van sport en kunst & cultuur.

De burgemeester roemde de manier waarop Van der Velde zijn portefeuille zelf wilde beleven: "Aanvankelijk had hij niet veel met sport. Maar met het NK Veldloop in de Broekpolder in aantocht ging hij ineens fanatiek hardlopen. Nu heeft hij zichzelf tot doel gesteld om op zijn 60ste de marathon van Rotterdam te lopen. En als wethouder kunst & cultuur maakte hij van zijn werkkamer bijvoorbeeld een expositieruimte voor amateurkunstenaars. Ook ging hij naar literaire lezingen en performances toe. Hij had zo zijn eigen ideeën over cultuur. Soms viel iedereen over hem heen. Maar na verloop van tijd kwam er waardering."

Renovatie Stadsgehoorzaal
Van der Velde zette zich onder andere in voor de kunstgrasvelden, voor nieuwe sportcomplexen, de fusies van voetbalverenigingen, voor de renovatie van de Stadsgehoorzaal, voor een nieuwe manier van subsidie verstrekken en voor duurzaam inkopen. Ook ruimte voor fietsen en het oplossen van parkeerproblematiek hadden zijn grote aandacht.

Ben van der Velde trad op 18 juni 2007 af als wethouder. Hij is opgevolgd in het college door Jan Robberegt.