Gemeente De Bilt


Samenwerkingsovereenkomst WMO innovatieproject getekend door kernpartijen

Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg in de wijk

Op 11 juli jongstleden is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de uitvoering van het projectplan "Wonen, Welzijn, Zorg: Innovatieproject in De Bilt West en Maartensdijk". De ondertekenaars zijn de heer H.P. Mittendorff, wethouder gemeente De Bilt, en vertegenwoordigers van de Stichting Buurtwerk De Bilt, Cordaan/Dijckstate, Stichting De Bilthuysen, Stichting Ouderenwerk De Zes kernen, Reinaerde, Stichting Vitras, de Woonstichting SSW en Kwintes. Met de ondertekening binden deze partijen zichzelf en elkaar aan de doelstelling van het projectplan.

Doel van het plan is dat uiterlijk per april 2009 een volledig pakket aan diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg wordt aangeboden in de wijken Maartensdijk en De Bilt West, waardoor burgers - al dan niet met beperkingen - zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen wonen. Dit pakket voorziet in de persoonlijke behoefte van inwoners, is van hoge kwaliteit en makkelijk (dichtbij huis) verkrijgbaar. Daarnaast worden in Maartensdijk en De Bilt West wijkservicepunten ingericht van waaruit de diensten worden aangeboden. Wijkbewoners kunnen hier terecht voor advies en informatie en ter plekke hun zaken regelen. In de toekomst kunnen zij hiervoor ook op internet terecht. Vanachter hun computer kunnen zij dan bijvoorbeeld diensten bestellen en afspraken maken. De partijen verbinden zich om dit in samenspraak met bewoners, cliënten en hun organisaties te realiseren. De gemeente treedt op als regisseur en verleent alle medewerking aan dit project. Het project wordt allereerst uitgevoerd in de wijken Maartensdijk en De Bilt West. De ervaringen, die daar worden opgedaan, zijn de basis om dit beleid in heel De Bilt in te voeren.

Het innovatieproject sluit aan op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die sinds 1 januari 2007 van kracht is. Doel van de wet is om iedereen te laten deelnemen aan de samenleving. De uitvoering van de wet is opgedragen aan de gemeenten. Het college van de gemeente De Bilt heeft de ambitie een woon- en leefomgeving vorm te geven, waarin het voor iedereen prettig wonen is, ongeacht leeftijd, gezondheidsproblemen of beperkingen en dat voorwaarden biedt voor maatschappelijke deelname, acceptatie en integratie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Linda van den Noort, telefoon (030) 228 95 01

Bilthoven, 11 juli 2007