Socialistische Partij Rotterdam

SP wil goede oude dag voor alle Rotterdammers

12-07-2007 * Tijdens de laatste raadsvergadering voor het politieke reces diende de SP twee voorstellen in om de positie van ouderen met lage inkomens te verbeteren. Het gaat in de voorstellen van de SP met name om die ouderen die een zogenaamd AOW-gat hebben: deze mensen hebben doordat ze niet de volle veertig jaar in Nederland hebben gewoond, geen volledige AOW-opbouw en daardoor geen volledige uitkering.

SP-raadslid Josine Strörmann: 'Dit zijn vaak allochtone ouderen. Surinamers en Antillianen maar ook mensen van Marokkaanse en Turkse afkomst. Een motie is bedoeld om de mensen die nog geen aanvullende bijstand hebben terwijl ze daar wel recht op hebben, op te sporen. Dat zorgt ervoor dat niemand onnodig in armoede leeft in Rotterdam.'

In de tweede motie pleit de SP voor het opheffen van de vakantiebeperking van mensen met een AOW-gat die een beroep doen op de aanvullende bijstand. Deze mensen moeten zich aan de regels houden van de bijstand en mogen dus maar dertien weken per jaar op vakantie. Mensen met een gewone AOW-uitkering mogen veel langer op vakantie. Mensen met een AOW-gat kunnen daar zelf niks aan doen, dus dit is heel oneerlijk. Het is zelfs rechtsongelijkheid. Wij willen daar iets aan doen.