Socialistische Partij Rotterdam

'Geen hoge strafkortingen voor alleenstaande ouders'

12-07-2007 * De SP wil dat een einde komt aan de Rotterdamse praktijk waarin alleenstaande ouders met kinderen regelmatig hoge strafkortingen krijgen op hun uitkering, omdat ze bijvoorbeeld werk zouden weigeren.

Defence for Children International heeft er recent op gewezen dat het onacceptabel is dat kinderen in Nederland onder het bestaansminimum dreigen te komen doordat hun ouders een korting op de WWB-uitkering opgelegd krijgen. Defence for Children International beroept zich daarbij op de artikelen 3, 4 en 27 van het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IRVK).

In Rotterdam krijgen alleenstaande ouders regelmatig een korting op hun WWB-uitkering. Josine Strörmann: 'Wat je ook van de kortingen op uitkeringen vindt - ik ben er zelf niet bepaald enthousiast over omdat het vaak al kwetsbare mensen verder in de armoede stort - gaat het er hier om dat kinderen helemaal niks kunnen doen aan de regels die wij voor hun ouders hebben bedacht. Wij pleiten er daarom in een voorstel voor alleenstaande ouderen, die vaak zelf ook weinig of niets aan hun situatie kunnen veranderen, nooit meer dan tien procent op hun uitkering te korten.'

Het liefst schrapt de SP de strafkortingen helemaal, zeker voor alleenstaande ouders.