Erg druk maar geen `zwarte zaterdag' op regionale luchthavens


Vertrekken vanaf kleinere luchthavens steeds populairder

TILBURG, 20070712 -- De vier grootste regionale luchthavens krijgen de komende weken weer enorme aantallen passagiers te verwerken. Allemaal registreren zij opnieuw een stijging in het aantal vakantiegangers ten opzichte van vorig jaar. Maar een "zwarte zaterdag" zoals op Schiphol blijft uit. De airports blijven goed bereikbaar en wachttijden blijven beperkt. Dit blijkt uit een inventarisatie door de website www.Opvakantievanaf.nl, een specialist in het aanbieden van vakanties met vertrek vanaf regionale luchthavens.

Touroperators blijven uitbreiden
Touroperator Oad Reizen (Oad en Hotelplan) is één van de grootste bespelers van deze airports. Zij heeft na het succesvolle jaar 2006 haar regionale vertrekken in 2007 verder uitgebreid. Dit jaar vliegt Oad op maar liefst negen bestemmingen. Directeur Vliegreizen Giovanni Barbuio: "In 2008 zullen we dit opnieuw uitbreiden. Vliegen vanaf de regio heeft nu eenmaal veel voordelen. Steeds meer van onze klanten willen vanaf een luchthaven bij hen in de buurt vertrekken."

Groningen Airport Eelde `uitverkocht'
Groningen Airport Eelde meldt de komende twee weken zelfs op een enkele stoel na `volledig uitverkocht te zijn'. Marije Zijlstra van Groningen Airport Eelde: "Uit onderzoek van ons blijkt dat reizigers uit onze regio echt `Schiphol-moe'zijn. De bezettingsgraad op onze vluchten is dit jaar verder gestegen naar maar liefst 92%. Bezoekers van onze site geven aan dat ze heel graag nieuwe bestemmingen vanaf Eelde willen zien." De uitspraak over verlenging van de start- en landingsbaan is deze week uitgesteld, waardoor pas eind dit jaar bekend wordt of grotere vliegtuigen het vliegveld van Eelde kunnen aandoen.

Vanaf Maastricht de hele wereld bereikbaar
De kleinste van `de grote vier' is Maastricht Aachen Airport. De luchthaven heeft relatief veel concurrentie van Duitse en Belgische luchthavens en ook van Eindhoven Airport. Toch houdt de luchthaven zich goed staande. Woordvoerdster Annebee Michiels: "Vanaf Maastricht kun je de hele wereld bereiken. Voor slechts 19 euro kun je namelijk opstappen in Maastricht en vervolgens vanaf Schiphol verder vliegen met de KLM."

Eindhoven groter dan Rotterdam
Rotterdam Airport vervoerde in mei zo'n 7% meer vakantiegangers dan het jaar ervoor. In juni was dit aantal stabiel ten opzichte van 2006. Rotterdam is in 2006 voorbij gestoken door Eindhoven Airport als grootste regionale luchthaven. Vorig jaar vertrokken 1,1 miljoen passagiers vanaf Eindhoven.

Korte zonvakanties populairst
"Vooral 8-daagse vakanties naar de Middenlandse Zee zijn populair vanaf de regionale luchthavens", zegt Werner van Disseldorp, directeur van Reisburo Disma en verantwoordelijk voor de Opvakantievanaf sites. "Op onze sites merken we dat Spanje en Griekenland het populairst zijn, gevolgd door Turkije en Portugal."

Over Opvakantievanaf.nl
De Opvakantievanaf sites zijn een initiatief van Reisburo Disma, een voormalig Reisbureau van het Jaar (2003). Er zijn vier Opvakantievanaf sites voor de grootste regionale luchthavens. Dit zijn:
www.opvakantievanafeindhoven.nl
www.opvakantievanafrotterdam.nl
www.opvakantievanafmaastricht.nl
www.opvakantievanafeelde.nl