PvdA Rotterdam


Kaderbrief: PvdA zet in op jong, mooi en cultuur

Do 12 Jul 2007 - Redactie

Vandaag besprak de gemeenteraad de Kaderbrief. Deze brief blikt vooruit op de plannen van het college voor het jaar 2008. Veel van haar wensen ziet de PvdA terugkomen.
Maar op een aantal punten wil de PvdA meer; nog meer inzetten op jongeren, Rotterdam moet mooier en extra impulsen voor cultuur in Rotterdam.

PvdA wil meer loopacties om alle Dark Numbers op te sporen Teveel jongeren staan niet ingeschreven bij een onderwijsinstelling, hebben geen baan, maar zijn ook niet bij het CWI bekend. De PvdA heeft al meerdere malen dit onderwerp, de zogenoemde Dark Numbers, op de agenda gezet.
De wethouder brengt al de nieuwe Rotterdamse Aanpak tot uitvoering: Aanbellen, Aankijken, Aanspreken en Activeren. Maar dit moet geïntensiveerd worden. Te veel jongeren worden nog steeds niet bereikt. Ga letterlijk de straten op en de huizen langs om al deze jongeren te bereiken, meent de PvdA.

Maar de PvdA investeert meer in jong Rotterdam. De PvdA is blij dat de wethouder de motie van de PvdA uit gaat voeren om volgend schooljaar te starten met onbijten op school. Kinderen moeten niet de dupe worden van ouders die hun taken niet goed nakomen, aldus Richard Moti. Het schoolboekenfonds, ook een initiatief van de PvdA, moet een antwoord geven op het probleem dat er nog steeds te veel kinderen in Rotterdam zonder schoolboeken in de schoolbanken zitten. Het Rijk wil pas in het schooljaar 2008-2009 beginnen met het verstrekken van gratis schoolboeken. De PvdA wil hier niet op wachten en wil dat Rotterdam het komend schooljaar al start met gratis schoolboeken.

Rotterdam moet mooier
Deze stad kan en het moet nog zoveel mooier, stelt de PvdA. Rotterdammers verdienen een mooie stad, een stad waar ze trots op zijn. Dat betekent niet alleen dat het schoon en heel moet zijn, maar ook dat er mooie dingen in de buitenruimte zijn. Mooie straatnaambordjes, mooie prullenbakken, mooie lantarenpalen, mooie fonteinen, mooi groen. Daar valt nog een wereld te winnen. En dit moet gewoon gedaan worden, daar moet meer geld voor uitgetrokken worden.

Rapid Responce Teams: Snelle reparatie-teams
Rotterdammers ergeren zich er vaak -terecht- aan dat dingen zo lang kapot blijven in de stad.
Een kapotte vuilnisbak, een bankje dat scheef is gezakt, wordt gemeld bij de gemeente en dan duurt het regelmatig te lang voordat het gerepareerd wordt. De PvdA wil de al bestaande Buurt Service Team, die bedoeld zijn om de wijken schoon te houden, op volle sterkte komen en ook bij geschoold worden tot rapid response teams, die snel kleien gebreken herstellen.

Cultuur dicht bij mensen
Cultuur brengt mensen niet alleen op de been, maar ook bij elkaar. Cultuur dicht bij mensen brengen, en de drempels verlagen is daarom zeer zinvol. De Lokale Cultuur Centra (LCC), een concept wat de vorige periode al is gestart, is hier een voorbeeld van. Helaas zien we dat de uitvoering hiervan, ondanks de vele debatten die eraan hebben gewijd, nog steeds zeer traag op gang komt. De PvdA diende een motie in om de LCCs te stimuleren.
Ook zeer belangrijk vindt de PvdA cultuureducatie. Villa Zebra is daar een mooi voorbeeld van, maar er zijn ook andere goede initiatieven: Kinderatelier Punt 5 bijvoorbeeld. Een instelling dat kinderen bekend maakt met kunst en cultuur, en niet alleen ouders hierbij betrekt, maar de hele buurt. Drie-in-één, kun je dus wel zeggen. Wethouder Kaya kent deze instelling goed, en heeft ook enige tijd geleden zijn tevredenheid uitgesproken over dit initiatief. Helaas dreigt dit atelier zijn deuren te moeten sluiten. De PvdA diende een motie in om Punt 5 overeind te houden.

Katendrecht
Eind dit jaar meert de ss Rotterdam af op Katendrecht. Dit wordt een van de grootste publiekstrekkers in Rotterdam. Maar er zijn meer mooie plannen in de maak voor Katendrecht. Momenteel zijn er een aantal mensen bezig met een nieuw Theater op Katendrecht en Codarts wil daar een experiment-theater openen. De PvdA staat erg positief tegenover beide initiatieven.
En wat gebeurt er met het idee om een kabelbaan van de Euromast naar Katendrecht te realiseren? Een leuk idee, vindt de PvdA en wil dat het college actief op zoek gaat naar marktpartijen die iets dergelijks aan willen leggen.
Een ander plan is de komst van een loop/fietsbrug tussen de Wilhelminapier en Katendrecht. Mooi! De PvdA stelt voor om de Hef hiervoor te gebruiken. Dat zou er voor zorgen dat dit monument een prominentere plek krijgt in de stad.
Al deze initiatieven kunnen een impuls geven aan heel Rotterdam-Zuid, maar Katendrecht in het bijzonder.

Veiligheid
Veiligheid blijft prioriteit voor de PvdA. Het extra geld, 5 miljoen, dat de PvdA bij de vorige begrotingsbehandeling gereserveerd heeft, blijft wat de PvdA betreft dan ook gewoon beschikbaar voor een extra inzet op veiligheid. In de kaderbrief werd deze extra 5 miljoen nog niet ingezet, maar de burgemeester heeft per brief enkele dagen geleden extra maatregelen aangekondigd.

Ook meer inburgeringscursussen
De PvdA wil meer inburgerinsgcursussen: van goede kwaliteit, maar ook meer mensen moeten snel kunnen inburgeren. 5000 extra erbij ieder jaar, bovenop de 20.000 van het college. Dan zijn over 3 jaar 35.000 mensen ingeburgerd. Dat is goed voor hen en voor Rotterdam.

Download hieronder de volledige bijdrage van de PvdA-fractie aan het debat ovder de kaderbrief
Bijlagen: pdf 20070712 bijdrage kaderbrief.pdf Zie het origineel