Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Extra ogen moeten Zuidplein en Dordtselaan veiliger maken

Deze week is het zover. Op 13 juli, voor de start van het North Sea Jazz Festival in Ahoy; treedt in het Zuidpleingebied cameratoezicht in werking. Kort daarop staat ook de Dordtselaan en omgeving onder continu cameratoezicht.

Samen optrekken
De Dordtselaan is een van de toegangsroutes naar het Zuidplein. Op en rond de Dordtselaan is de veiligheidssituatie de afgelopen jaren verbeterd. Maar het kan nog beter! Evenals bij het Zuidplein wordt cameratoezicht hier ingezet als extra hulpmiddel bij de bestaande intensieve vormen van toezicht door zowel de politie als Stadstoezicht. Als extra ogen in de wijk, zeg maar. Hier trekken de deelgemeenten Feijenoord en Charlois samen op.

27 cameras
In de afgelopen weken zijn in totaal 27 cameras geplaatst. Voor het merendeel gaat het om cameras die kunnen zwenken en inzoomen en zo een gedetailleerd beeld kunnen geven van een groot gebied.

Besturing op afstand
De cameras worden op afstand bestuurd vanuit de centrale Cameratoezicht Ruimte (CTR), waar ook beelden elders uit de stad worden bekeken. Deze flexibele cameras worden ondersteund met vaste cameras, die een bepaald gebied bestrijken. De kwaliteit van de beelden is - in combinatie met goede verlichting - zodanig dat ook nachtelijke opnamen goed te onderscheiden zijn.

Live, iedere dag
Zeven dagen per week, 24 uur per etmaal worden de beelden live bekeken, zodat snel en gericht kan worden gereageerd als er iets aan de hand is. Daarnaast wordt de pakkans van daders vergroot en wordt het gemakkelijker om bewijslast tegen hen te vergaren. Het systeem is zo aangelegd, dat het in de toekomst kan worden uitgebreid, als dat noodzakelijk is.