Van Gogh Museum

Amsterdam, 12 juli 2007

Presentatie Van Goghs tekeningen: nieuwe inzichten in het Van Gogh Museum

Van 13 juli tot en met 7 oktober 2007 is de presentatie Van Goghs tekeningen: nieuwe inzichten te zien in het prentenkabinet van het Rietveldgebouw. Jarenlang onderzoek naar de tekeningen van Vincent van Gogh heeft geleid tot nieuwe inzichten in de manier van werken van de kunstenaar. Aan de hand van zowel studies als uitgewerkte tekeningen wordt onder meer ingegaan op de inspiratiebronnen, het materiaalgebruik, de technieken, experimenten, de stilistische ontwikkeling en daarmee samenhangend, de plaats die de werken innemen binnen de rest van zijn oeuvre. De tekeningen in de presentatie worden vanwege hun lichtgevoeligheid zelden getoond.

In de tentoonstelling zullen werken te zien zijn uit Van Goghs gehele artistieke loopbaan, die begon in Nederland en eindigde in Frankrijk. De nadruk zal liggen op de werken die hij tijdens de laatste twee jaren van zijn leven heeft gemaakt, in Arles, Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise. Speciale aandacht wordt bovendien gegeven aan enkele vroege tekeningen waarmee de museumcollectie de afgelopen jaren is verrijkt.

In de presentatie zal bijvoorbeeld worden uitgelegd hoe sommige werken preciezer konden worden gedateerd door nauwkeurig onderzoek te doen naar het gebruikte papier, in combinatie met het tekenmateriaal en de stijl van een tekening. Ook zal worden ingegaan op nieuwe inzichten in de soorten inkt waarmee Van Gogh heeft getekend. Onder de getoonde werken bevindt zich Stenen bank in de tuin van de inrichting uit 1889, dat met verdunde olieverf geschilderd bleek te zijn en niet met waterverf zoals altijd werd gedacht. De relatie tussen het tekenen en schilderen wordt onder meer belicht door het schilderij Berglandschap achter het ommuurde korenveld uit 1890 te tonen in combinatie met de getekende voorstudie.

Nieuwe aanwinst Vrouw op haar doodsbed
Het recent aangekochte werk Vrouw op haar doodsbed wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens Van Goghs tekeningen: nieuwe inzichten. Deze voorstelling werd gemaakt naar een schilderij dat in 1880 werd aangekocht door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel, waar Van Gogh in 1880-1881 korte tijd verbleef. Het paneel, waarvan men destijds dacht dat het van de hand van Rembrandt was, wordt tegenwoordig geplaatst in de omgeving van Jan Lievens. Het is niet bekend of Van Gogh direct naar het schilderij heeft gewerkt, of naar een reproductie (zoals hij normaal gesproken deed). De tekening maakt sinds 2007 deel uit van de collectie en is een welkome aanvulling op de groep vroege werken van Van Gogh in het museum.

Bestandscatalogus Vincent van Gogh, Tekeningen 4. Arles, Saint-Rémy & Auvers-sur-Oise, 1888-1890
In september verschijnt de bestandscatalogus Vincent van Gogh, Tekeningen 4. Arles, Saint-Rémy & Auvers-sur-Oise, 1888-1890. Dit is het vierde en laatste deel over de tekeningen van Van Gogh in de collectie in het Van Gogh Museum. De verhalende beschrijvingen in dit boek zijn het resultaat van jarenlang onderzoek en bevatten een gedetailleerde bespreking van het kunstwerk, technische gegevens en documentatie over herkomst, literatuur en tentoonstellingen. 624 pagina, 440 illustraties in kleur. Verkrijgbaar in het Nederlands en het Engels. Auteurs: Marije Vellekoop en Roelie Zwikker met medewerking van Monique Hageman. ISBN 978 90 400 8351 8. Prijs: ⬠99,95 (in twee banden, gebonden met stofomslag). Van Gogh Museum / Waanders Uitgevers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.