Ministerie van Defensie

13-07-2007 11:00

CATALOGUS MAAKT NATIONALE DEFENSIETAAK INZICHTELIJK

In de vandaag verschenen brochure Civiel-Militaire Samenwerking wordt de Defensiebijdrage aan nationale veiligheidstaken duidelijk. Omdat deze taken ook centraal staan bij de Nationale Vlootdagen die dit weekend in Den Helder van start gaan, nam burgemeester Hulman van de marinestad het eerste exemplaar in ontvangst.

De catalogus is samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgegeven. Het maakt voor burgemeesters, politiecommandanten, overige civiele autoriteiten en militaire commandanten duidelijk welke vormen van bijstand Defensie beschikbaar stelt.

Vandaag tekenden de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie tevens een convenant waarin de afspraken over de civiel-militaire samenwerking zijn vastgelegd.

Defensie levert naast ondersteuning bij structurele nationale taken, bijstand bij het handhaven van de openbare en rechtsorde, rampen en zware ongevallen en steunverlening in het openbaar belang.

Twee teams van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie kunnen bijvoorbeeld binnen drie uur op locatie zijn. Binnen 48 uur heeft Defensie 350 rups- en wielvoertuigen paraat voor evacuatie van burgers. En vanaf 2008 garandeert de krijgsmacht de gedeeltelijke back-up capaciteit van de luchtverkeersleiding van Schiphol.

De catalogus wordt verspreid onder verschillende functionarissen die te maken hebben met civiel-militaire samenwerking. Het document is ook te downloaden op deze internetsite.