FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten zwaar teleurgesteld in besluit Haaglanden over aanbesteding busvervoer

FNV Bondnoten is zwaar teleurgesteld in het besluit dat het bestuur van Stadsgewest Haaglanden gisteren nam over de aanbesteding van het busvervoer in de regio.

"In de eerste plaats is het teleurstellend dat de aanbesteding überhaupt doorgaat. Maar erger is hoe. Haaglanden gaat voor de centen en niet voor kwaliteit en dat is ontzettend jammer", zegt bestuurder Wim de Rooij van FNV Bondgenoten. "Jammer voor de reiziger en jammer voor de chauffeurs".

FNV Bondgenoten wil graag dat een personeelsparagraaf in het programma van eisen voor de aanbesteding wordt opgenomen. Daarmee zijn de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor de werknemers bij de nieuwe concessiehouder gegarandeerd. Dat betekent dat onrust onder het personeel kan worden voorkomen en dat Haaglanden situaties als in West-Brabant en Dordrecht bespaard kan blijven.

Het bestuur van het stadsgewest doet wel iets voor de werknemers, maar dat is bij lange na niet voldoende. Volgens het systeem van de aanbesteding kunnen vervoerbedrijven die mee willen dingen, punten verdienen per eis waar ze aan voldoen. Sommige eisen leveren echter meer punten op dan andere. "Daar zit `m de kneep", volgens De Rooij. "Haaglanden eist wel dat het vervoerbedrijf afspraken moet gaan maken met de vakbond, maar met die eis kan maar weinig punten worden verdiend. Haaglanden stelt sowieso dat met kwaliteitseisen maar 25% van het totale puntenaantal kan worden binnengehaald. De overige 75% gaan over de prijs. Vervoerbedrijven worden dus gestimuleerd om zo goedkoop mogelijk vervoer aan te bieden. En daar gaat het mis, dat kunnen we zien aan West-Brabant."

FNV Bondgenoten start deze week met een handtekeningenactie. Onder het motto "Ja, ik wil veilig en betrouwbaar openbaar busvervoer in Haaglanden! Voor reiziger en chauffeur." gaat de bond handtekeningen inzamelen onder reizigers en chauffeurs om zo het stadsgewest te overtuigen om garanties voor werknemers in te bouwen in het bestek voor de aanbesteding en kwaliteitseisen zwaarder te laten wegen. Vanaf volgende week gaan buschauffeurs speciale petitiekaarten verspreiden onder reizigers. Sinds vanmiddag is de petitie online te tekenen op www.fnvbondgenoten.nl/ov.

---