Ingezonden persbericht


Persbericht
13 juli 2007

Accor hotels uitgerust met Automatische Externe Defibrillator

Grotere overlevingskans voor hotelgasten met hartproblemen

Hotelgasten die hartproblemen krijgen, hebben in een Sofitel, Novotel, Mercure, Ibis, Formule 1 en Etap een grotere overlevingskans. Accor Hotels Nederland heeft haar hotels namelijk uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Met de aanwezigheid van dit apparaat worden de overlevingskansen van gasten met een acute hartritmestoornis aanzienlijk verhoogd.

Ter afsluiting van het project overhandigde Peter Dingemans namens Hartpatiënten Nederland in hotel Mercure Amsterdam Airport de laatste, nog te plaatsen defibrillator aan directeur operations Arnaud Perulli van Accor Hotels Nederland. "In onze hotels overnachten jaarlijks meer dan 2,5 miljoen gasten," zegt Perulli. "Dat rechtvaardigt zonder enige twijfel de aanwezigheid van dit soort apparatuur. In onze hotels zijn meer dan 600 bedrijfshulpverleners actief. Zij zijn allemaal getraind in het omgaan met de defibrillator. Hiermee is onze organisatie zodanig ingericht dat we levens kunnen sparen van hotelgasten die plotseling met hartproblemen te maken krijgen."

Peter Dingemans van Hartpatiënten Nederland is blij dat Accor Hotels Nederland op deze manier investeert in de gezondheid van de hotelgasten. "Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Jaarlijks sterven meer dan 45.000 mensen aan deze aandoeningen. Gelukkig daalt dit aantal. Wij vinden het heel belangrijk dat grote organisaties als Accor Hotels Nederland bereid zijn een bijdrage te leveren aan een verdere afname van dit sterftecijfer."

Duizenden mensen wanen zich gezond, maar overlijden volkomen onverwacht. In 80 tot 90 procent van de gevallen is dat het gevolg van een hartritmestoornis (kamerfibrilleren). Veel levens kunnen worden gered als in een zo vroeg mogelijk stadium een stroomstoot (defibrillatie) wordt toegediend. Elke drie minuten dat defibrillatie uitblijft, halveert de kans op overleven. Aangezien een ambulance pas na 10 tot 15 minuten ter plaatse is, blijkt de overlevingskans na reanimatie klein. Slechts 10 tot 15 procent van de patiënten die werd gereanimeerd, verlaat levend het ziekenhuis.

Tot voor kort was het alleen voor medisch personeel toegestaan een defibrillator te bedienen. Bedrijfshulpverleners die geen specifiek medische opleiding hebben gehad, mogen er eveneens gebruik van maken. Hoewel het apparaat eenvoudig is te bedienen, hebben de BHV'ers van Accor Hotels Nederland een cursus gevolgd. Als zij de AED openmaken, krijgen zij via het apparaat instructies. Als die zijn opgevolgd, beoordeelt de AED zelf of een stroomstoot noodzakelijk is. Een patiënt bij wie nog een hartslag wordt geconstateerd, zal nooit worden gedefibrilleerd. *****
Met 166.000 medewerkers in bijna 100 landen is Accor Europees marktleider en één van 's werelds grootste ondernemingen op het gebied van zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger bijna 40 jaar kennis en ervaring in de volgende segmenten:
· hotels: meer dan 3.800 hotels met 450.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Novotel, Mercure, Suitehotel, Ibis, All Seasons, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6) en de daaraan gerelateerde nevenactiviteiten zoals luxueuze catering (Lenôtre);
· services aan zakelijke instellingen en overheden: dagelijks maken 23 miljoen mensen in 35 landen gebruik van een breed scala aan diensten (zoals maaltijdvouchers, sociale dienstverlening, kostenbeheer, incentive/events) die door Accor worden opgezet en beheerd. In Nederland is Accor vertegenwoordigd met 3 Sofitels waaronder Hotel The Grand Amsterdam, 9 Novotels, 22 Mercure Hotels, 11 Ibis Hotels, 1 Etap Hotel en 3 Formule I Hotels. In Nederland behoort ook Accor Corporate Services tot de groep Accor. Voor meer informatie: www.accor.com.

Foto-bijschrift: Peter Dingemans van Hartpatiënten Nederland (links) overhandigt de defibrillator aan directeur operations Arnaud Perulli van Accor Hotels Nederland. Foto vrij van copyright



Ingezonden persbericht