Ingezonden persbericht


persinformatie

Kalme junimaand brengt veilingen bijna 2% meer omzet

De junimaand is relatief kalm verlopen. De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland steeg ten opzichte van vorig jaar met 1,8% tot 290 miljoen euro. De aanvoer daalde met 2,6% tot 966 miljoen stuks. De gemiddelde prijs nam toe met 1 cent tot 30 cent. In tegenstelling tot een jaar eerder waren er geen aaneengesloten zeer zomerse perioden die de markt verstoorden. Aan de andere kant waren er ook geen grote bloemendagen die de verkoop merkbaar positief beïnvloedde. In de eerste 6 maanden van het jaar werd een omzet gerealiseerd van een kleine 2,4 miljard euro. Een stijging van 4,3%. De aanvoer daalde met 1% tot 7,2 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 33 cent. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen in de maand juni steeg met 1,6% tot bijna 180 miljoen euro. Hiervoor werden bijna 871 miljoen stelen aangevoerd. Een daling van 1,8%. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent tot 21 cent.
. Rozen werden voor 2 cent meer verkocht dan een jaar eerder. Hierdoor steeg de omzet 8,5%. Niet alleen de gunstige weersomstandigheden speelde hier een positieve rol. Ook de steeds verder afnemende aanvoer van kleinbloemige rozen ten gunste van grootbloemige soorten speelt mee. De aanvoer van kleinbloemige rozen daalde met ruim 11%. De 2% stijging van de grootbloemige soorten maakten deze daling niet goed. De relatief kleine groep trosrozen deed goede zaken ten opzichte van vorig jaar. De aanvoer bleef nagenoeg gelijk maar de gemiddelde prijs steeg met 5 cent tot 39 cent. Hierdoor kon de omzet voor deze groep producten met ruim 15% stijgen.
. Het omzetverlies van Chrysanthemum Ind. Grp Tros bedroeg in juni ruim 17%. De productgroep kende met name een daling van de aanvoer van troschrysanten. (-10%). De stijging van ruim 30% van de kleinere typen 'santini' maakte de daling van de tros niet goed (-5%).Voor beide productgroepen zat er geen prijsverbetering in. De pogingen om de verkoop van de chysant ook in de zomer via promotieactiviteiten te stimuleren, is gezien deze cijfers dan ook zeer welkom.
. Paeonia moest 27,8% omzet inleveren ten opzichte van juni 2006. Dit was logisch. De aanvoer piekte dit jaar enkele weken eerder onder invloed van het betere voorjaar dan dat van 2006. De aanvoer was nu dan ook ruim 40% lager. Gemiddeld werd 37 cent betaald, 7 cent meer dan een jaar eerder.
. Eustoma, in de volksmond ook wel Lisianthus genoemd, behaalde een omzet van bijna 4 miljoen euro. Dit was 7,4% meer dan in juni 2006. Deze omzetverbetering werd behaald door een stijging van de gemiddelde prijs van het product. Deze ging omhoog van 31 cent naar 36 cent gemiddeld. De aanvoer van gevuldbloemige daalde sterk terwijl die van enkelbloemige steeg. Opvallend was dat voor beide producten een stijging van de gemiddelde prijs genoteerd werd. Blijkbaar lag dit zomerse artikel goed in de markt. De beperktere aanvoer van dit product, minder aanvoer van concurrerende producten en de toegenomen kwaliteit waren mede van invloed op deze cijfers.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg in juni met 6,3% tot een kleine 85 miljoen euro. De aanvoer daalde met -3,5%. Er werden 59 miljoen stuks verhandeld. De gemiddelde prijs steeg met 13 cent tot E1,46. Voor een groot deel waren de positieve cijfers van Phalaenopsis hiervoor verantwoordelijk. Maar ook verschillende andere producten deden het goed.
. Kalanchoe behaalde een omzetverbetering van 6,3%. Hier lag een prijsverbetering aan ten grondslag. De gemiddelde prijs steeg met 9 cent tot 74 cent. De aanvoer lag een stuk lager. Het aantal aangevoerde planten bedroeg 5,4 miljoen. Dit bleek een daling te zijn van ruim 9% ten opzichte van vorig jaar.
. Anthurium kende juist weer een stijging van de aanvoer van 12,8%. Door deze toename van de aanvoer daalde de gemiddelde prijs met 12 cent tot E3,39. Toch kon de omzet nog met 9% stijgen tot bijna 3 miljoen euro.
. De aanvoer van Dracaena is de afgelopen maand met ruim 10% afgenomen. Dit was met name veroorzaakt door een afname van de aanvoer van de soorten Dracaena marginata en Dracaena Lucky Bamboo. Deze afname deed de gemiddelde prijs stijgen met 23 cent tot E1,69. De omzet kon daardoor met 4,6% toenemen tot 2,7 miljoen euro.
. In de top 10 viel verder de omzetstijging van Zantedeschia op. De aanvoer van dit product steeg in juni explosief. Er werd ruim 39% meer aangevoerd. Blijkbaar kon de handel dit relatief jonge product goed verhandelen want ook de gemiddelde prijs steeg. Er werd E2,79 betaald. Dit was 13 cent meer dan in de warme juni maand van 2006.

Tuinplanten
De omzet van tuinplanten daalde in juni met bijna 10%. Door de lagere aanvoer van ruim 17% werd er gemiddeld meer betaald omdat er vraag bleef naar tuinplanten. De gemiddelde prijs steeg van 68 cent naar 78 cent.
. Hydrangea kende een goede maand. Bij een aanvoertoename van 6,8% kon de gemiddelde prijs sterk stijgen. Deze gemiddelde prijs nam toe met 55 cent tot E3,50. De omzet kwam uit op 1,4 miljoen euro. Hiermee was dit de grootste omzetmaker voor de tuinplanten in de afgelopen maand.


- einde persinformatie -