VOG controleren op echtheid

Persbericht | 13-07-2007

Werkgevers moeten bij het aannemen van personeel controleren of de Verklaring Omtrent het Gedrag voldoet aan de juiste echtheidskenmerken. Die oproep doet het ministerie van Justitie om misbruik te voorkomen. Op de website van het ministerie staan de belangrijkste kenmerken omschreven.

De Verklaring Omtrent het Gedrag wordt afgegeven door het ministerie van Justitie en bevat diverse kenmerken waardoor eenvoudig de echtheid van het document is vast te stellen. De controle is belangrijk om misbruik van vervalste verklaringen te voorkomen. In individuele gevallen kan een sollicitant namelijk belang hebben bij een vervalste verklaring. Het ministerie heeft dit jaar tweemaal een vervalste VOG onderschept.

De kenmerken:

* Op de VOG is het justitielogo in het groot op de achtergrond afgebeeld. Het papier is voorzien van een achtergrondtekst. Alleen bij een originele VOG verschijnt na kopiëren in het logo de tekst "COPY". Als in plaats van de achtergrondtekst slechts een grijs raster in de vorm van het justitie logo verschijnt, betreft dit niet een kopie van een originele VOG.

* Het papier is voorzien van een karakteristiek golvend watermerk. Wanneer het papier tegen het licht wordt gehouden, verschijnen diagonaal slingerde lijnen.

* In de lijn aan de onderzijde van het papier is met een sterk vergrotend vergrootglas de zeer klein afgedrukte tekst "ministerievanjustitievog" te lezen.

* Onder een UV lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier op, verder verandert het rode nummer in de rechterbovenhoek van kleur.

De adequate controle van de VOG is een verantwoordelijkheid van de werkgever. De beoogde werknemer of vrijwilliger moet altijd de originele VOG overhandigen. Vervolgens dient de werkgever deze VOG te controleren op de genoemde echtheidskenmerken. Indien ook na controle van deze echtheidskenmerken twijfel blijft bestaan, kan de werkgever contact opnemen met het Centraal Orgaan Verklaringen Omtrent Gedrag van het ministerie van Justitie.

Een uitgebreide beschrijving van de echtheidskenmerken staat op de website van het ministerie van Justitie: www.justitie.nl/vog Klik voor meer informatie op onderstaande link.

Meer informatie


* Echtheid VOG Zie het origineel

VOG

De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar oplevert voor zijn nieuwe baan. Een VOG is verplicht voor bijvoorbeeld onderwijzers en taxichauffeurs. Maar ook bij andere beroepen kan de werkgever altijd om een VOG vragen als daar reden voor is. Bijvoorbeeld bij personen die gaan werken met kinderen, vertrouwelijke gegevens of geld. De VOG wordt afgegeven als uit het VOG-onderzoek blijkt dat de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan. Heeft de aanvrager wel een strafblad, dan wordt beoordeeld of zijn strafbare gedrag uit het verleden relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Dronken rijden is bijvoorbeeld voor een onderwijzer niet meteen relevant, maar voor een taxichauffeur wel.