KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

12-7-2007

Twee Oranjeteams in 470 klasse ook op medaillekoers

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zijn een klasse apart. Op 12 juli wonnen ze overtuigend beide dagraces van deze
Wereldkampioenschappen. De regerende Wereldkampioenen stevenen daarmee af op hun derde wereldtitel op rij in het Portugese Cascais. De zeilsters uit de Delta Lloyd Kernploeg staan elf punten los van hun Franse rivalen Petitjean en Douroux. De allesbeslissende Medal race staat op vrijdag de 13de juli 2007 op het programma om 16.30 uur.

Heel ontspannen vertelden de dames aan de verzamelde Nederlandse pers waarom ze zo een ijzersterke serie varen. Marcelien de Koning zei: We hebben ons heel erg goed voorbereid op dit WK. We hebben echt keihard gewerkt. We doen dit al een tijdje en we hebben de ervaring. Op de vraag hoe ze morgen gaan varen zei De Koning met een glimlach, Hard. We gaan uit van onze eigen krachten, dat doen we de hele week al.

Ook de Nederlandse heren in de 470 klasse laten in Portugal zien bij de besten van de wereld te horen. De broers staan tweede in het algemeen klassement. Ze begonnen op 12 juli ijzersterk met een tweede plaats in de eerste race. Daarmee stonden de Costers stevig op de tweede plaats in het klassement.

De leiders uit Australië kozen vervolgens voor de aanval. In de daaropvolgende race zochten Wilmot en Page de Costers al voor de start op om hun te beletten een goede race te varen. De Australiërs offerden daarmee een resultaat op om de Costers naar achteren te zeilen. Wilmot werd 30ste en de Nederlanders 33ste. De kemphanen gaan nog steeds aan de leiding in het klassement maar de Australiërs hebben nu een voorsprong van 18 punten op de leden van de Delta Lloyd Kernploeg. De Medal race staat gepland op vrijdag 13 juli om 17.40 uur.

lui gaan op ons varen. Je kan er niets aan doen zij maken het ons onmogelijk al goed te starten, laat staan een goede wedstrijd te varen. Je kan er niets aan doen want zij offeren een resultaat op. Het is allemaal toegestaan. Ik begrijp ook dat ze het doen, maar mijn stijl is het niet. Maar we varen goed hier, de sfeer is heel goed en we varen ons beste WK tot nu toe.

RSX Klasse Casper Bouman
Regerend wereldkampioen Casper Bouman moest zijn titel op 12 juli afstaan aan Ricardo Santos uit Brazilië. Bouman is uiteindelijk 18de geworden. De Hagenaar had zich niet gekwalificeerd voor de Medal race maar sloot de strijd om het Wereldkampioenschap af met een knappe tweede plaats.

Bouman zei: Je probeert er alles aan te doen. Ik begon goed aan het toernooi, kreeg een tegenslag met dat protest. Maar het is vooral lastig als het minder waait. Het wordt dan een hele andere sport. Heel fysiek. Maar je moet dan ook je kop erbij houden en zien waar de meeste wind staat. Daar moet ik nog in groeien.

Yngling
Yngling coach Maurice Paardenkooper heeft vandaag de opstelling voor de preolympische spelen bekend gemaakt. Naar dit test evenement gaan Renee Groeneveld (stuurvrouw), Annemieke Bes (Middenpositie) en Marije Kampen (voordek). Er mag maar een boot meedoen tijdens deze generale repetitie in Qingdao. De andere zes Yngling zeilsters zullen ook naar China afreizen om na afloop van het evenement met de gehele ploeg verder te trainen in de specifieke omstandigheden voor de kust van Qindao, China.

Maurice Paardenkooper legt uit: In de geest van dit project heb ik een team geselecteerd dat daar ervaring kan en moet opdoen. Om die reden hebben we Renee aangewezen als stuurvrouw. Mandy Mulder groeit en doet het goed. Op het moment is zij de beste stuurvrouw. Maar we willen alle stuurvrouwen op dat niveau hebben. Ze moeten uitwisselbaar zijn. Annemieke Bes is de stabiele factor met de ervaring. Die is al eens op de Olympische Spelen geweest. En Marije Kampen presteert heel stabiel maar ik wil weten hoe die zich houdt als de druk groter wordt. Dat is zuur voor Floortje Hendriksen maar die heeft al laten zien,
bijvoorbeeld hier, dat ze goed bezig is.