ABP


Persbericht

ABP neemt belang in Global Solidarity Forest Fund

Heerlen, 13 juli 2007. Stichting Pensioenfonds ABP heeft haar beleggingen onlangs uitgebreid met een investering van $60 miljoen in het Global Solidarity Forest Fund (GSFF). Dit fonds zal een aantal duurzame bosbouw projecten in met name Mozambique ontwikkelen.

Het GSFF wordt beheerd door Global Solidarity Fund International (GSFI), een internationale vermogensbeheerder die eigendom is van het bisdom van Västerås (Zweden), de Lutherse Kerk van Zweden en de Noorse `Lutheran Church endowment'. Na haar investering van $60 miljoen houdt ABP een belang van 60% in het GSFF.

Beleggen in bosbouw is aantrekkelijk voor een pensioenfonds, omdat dit een stabiel en naar verwachting hoog rendement levert.
Het rendement op de investering in bosbouwplantages in Mozambique wordt op een duurzame manier gerealiseerd. Zo zullen alle projecten FSC (Forest Stewardship Council) gecertificeerd zijn en heeft het fonds zich gecommitteerd aan de tien universele principes van het Global Compact. Deze principes gaan uit van verantwoorde bedrijfsvoering op het gebied van mensenrechten, arbeidsnormen, milieu en corruptie bestrijding.

De investeringen van het GSFF zullen resulteren in de herbebossing, het herstel en verantwoord beheer van in totaal 450.000 hectare aan bos in Mozambique. Naast positieve effecten voor het milieu brengen de beleggingen werkgelegenheid, voedsel en brandstof voor de lokale bevolking met zich mee. De beleggingen van het fonds zijn zodanig opgezet dat 10% van de aandelen in het bezit zijn van de lokale kerk.

Eerder dit jaar heeft ABP besloten te gaan beleggen in bosbouw. Bovengenoemde belegging is de eerste stap in de uitvoering van dit beleid.