Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Spreekpunten tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met het Stadsgewest Haaglanden

Toespraak | 13-07-2007

Spreekpunten voor de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mw. Gerda Verburg, tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met het Stadsgewest Haaglanden, Den Haag, 12 juli 2007
* Vertegenwoordigers van het Stadsgewest verwelkomen, met name Marcel Houtzager, wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg en bij het Stadsgewest portefeuillehouder Natuur.
* Er zijn al tal van spelregels opgesteld waar provincies en gemeenten zich aan moeten houden als het gaat om de bescherming van natuur. Iedereen weet waar het in hoofdzaak om draait en de wil om daar aan te werken is er.
* Verscherpt toezicht, zoals elders wel gesuggereerd, is niet nodig. Wel nodig is goede informatievoorziening voor direct betrokkenen.
* Mijn voorganger heeft de bouwwereld, het ministerie van V&W en andere partijen beloofd dat er een actuele centrale databank zal komen met betrouwbare gegevens over de natuur in een bepaald gebied of op een bepaalde bouwlocatie.
* Het resultaat van deze toezegging is de Gegevensautoriteit Natuur (GA-N) in oprichting. Die zal gaan toezien op de kwaliteitsnormen betreffende de natuurinformatie en zorgen voor een infrastructuur - de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) - die de toegankelijkheid waarborgt en de uitwisseling van gegevens vergemakkelijkt. Deze week heb ik de eerste stap gezet met de benoeming van Jan van Groenendael tot gegevensautoriteit.
* We weten allemaal wat voor haken en ogen er zitten aan het de oprichting van een informatiesystemen. Het Stadsgewest Haaglanden verdient dan ook een pluim. Het steekt zijn nek uit voor de ontwikkeling van een nationale databank flora en fauna.
* Samenwerking is een belangrijk element: het systeem werkt alleen als de deelnemende partijen het voeden met hun natuurinformatie zodat die kan worden gedeeld.
* Als ik het heb over deelnemende partijen dan bedoel ik ook de organisaties van vrijwilligers die in dit project hun gegevens gratis en voor niks ter beschikking stallen.
* Daarmee geef ik ook het belang aan van het pilotproject met de negen gemeenten van het Stadsgewest Haaglanden. Dat is er namelijk op gericht een werkwijze te ontwikkelen om het systeem, waarvan de eerste versie nu beschikbaar komt, straks zo soepel mogelijk te laten werken.
* De samenwerking tussen Haaglanden en LNV houdt in dat wij het systeem en de software beschikbaar stellen, en dat de gemeenten de werkwijze en de techniek zo inrichten dat die makkelijk te gebruiken is. Ook gaan de gemeenten ambtenaren opleiden en, zeker niet onbelangrijk, de eigen gegevens in het systeem invoeren.
* Als de pilot in 2008 wordt afgesloten, is het de bedoeling dat we het gebruik van de databank aanbieden aan gemeenten, andere overheden en het bedrijfsleven.
* Ik zei het al: vandaag is een belangrijke dag. We komen weer een stap dichterbij een betere informatievoorziening aan gemeenten en bedrijven. Zo kunnen die vanuit hun eigen verantwoordelijkheid beter rekening houden met de belangen van de natuur. Een natuur die we hard nodig hebben om ons land leefbaar te houden.