Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 13 juli 2007

Boodschappen van Algemeen Nut ook voor culturele verenigingen

Binnenkort kunnen, op voorstel van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS, ook culturele verenigingen op radio en televisie gebruikmaken van de boodschappen voor algemeen nut. Vandaag komen hiervoor enkel overheden, openbare instellingen en sociale, humanitaire of welzijnsverenigingen in aanmerking. De Vlaamse Regering keurde vandaag het ontwerpdecreet definitief goed.

Een Boodschap van Algemeen Nut is een niet-commerciële spot die nuttige informatie bevat voor alle burgers en die het beleid van een instelling of vereniging toelicht. Zowel de openbare omroep als commerciële omroepen bieden hiervoor relatief goedkope zendtijd aan op radio en televisie. De mediadecreten bepalen welke verenigingen hiervoor in aanmerking komen en leggen ook een aantal verplichtingen op. Zo moeten de boodschappen van algemeen nut duidelijk herkenbaar zijn en onderscheiden van de programma's. Een passende aankondiging vooraf en op het einde moet duidelijk maken dat het om een boodschap van algemeen nut gaat.

Vandaag kunnen enkel de overheid, openbare instellingen (zoals de NMBS of de VDAB) en humanitaire verenigingen, sociale verenigingen en verenigingen van algemeen welzijn hierop een beroep doen. Dat wordt nu dus uitgebreid met culturele verenigingen die erkend of gesubsidieerd zijn door de overheid.

"Daardoor krijgen cultuurhuizen, culturele verenigingen, toneelhuizen enzovoort de kans om hun aanbod aan te prijzen bij kijkers en luisteraars," aldus minister Bourgeois. "Reclamezendtijd is meestal te duur voor deze sector. Op de VRT-televisiekanalen komen ze al helemaal niet aan bod door het verbod op reclame. Door dit promotiekanaal krijgt de cultuursector de mogelijkheid om meer mensen te overtuigen om een concertje mee te pikken, een tentoonstelling te bezoeken of op een andere manier aan cultuur te doen."

De definitie van boodschappen van algemeen nut is ook verfijnd om misbruiken te vermijden. Het verpakken van commerciële boodschappen die de verkoop van individuele diensten of producten willen bevorderen, als boodschap van algemeen nut wordt niet meer mogelijk. Dat was in het verleden al eens het geval bijvoorbeeld met een tv-spotje tegen nagelschimmelinfecties door de fabrikant van een geneesmiddel hiervoor.

Het ontwerpdecreet wordt nu bezorgd aan het Vlaams Parlement.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois
Tel: 02 552 70 39
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be