Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De vreemdeling

Beeldenroute langs 10 locaties in het centrum van Rotterdam

15 juli t/m 9 september 2007

DE VREEMDELING

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan organiseert het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam een beeldenroute in het hart van de stad met als titel 'De vreemdeling'. De aanleiding voor dit thema is het feit dat de van oorsprong Franse filosoof Pierre Bayle (1647-1706) 300 jaar geleden in Rotterdam overleed. Bayle werd wel "de filosoof van Rotterdam" genoemd. Dat was in de zeventiende eeuw zeker geen aanbeveling, maar betrof eerder een vernedering: een lokaal denkertje met al te stoere denkbeelden over religie en tolerantie. Nu denken we daar heel anders over en mogen we ons gelukkig prijzen dat hij samen met Baruch de Spinoza tot de grondleggers van de (radicale) verlichting behoort. Bayle was de meest gelezen, meest controversiële en meest invloedrijke denker uit zijn tijd. Zijn ideeën over verdraagzaamheid zijn na 300 jaar nog steeds actueel in deze woelige en verwarrende tijden.

MONUMENT EN BEELDENROUTE DOOR DE STAD

Momenteel werken het Centrum Beeldende Kunst en de Rotterdamse kunstenaar Paul Cox aan een permanent monument voor Pierre Bayle, dat in 2008 in Crooswijk gerealiseerd gaat worden. De tijdelijke beeldenroute is bedoeld als opmaat voor dit monument, om Rotterdam opnieuw kennis te laten maken met "de filosoof van Rotterdam". Twaalf kunstwerken van Rotterdamse kunstenaars worden geplaatst in het publieke domein van Rotterdam, de stad waar de scheidslijnen huidna getrokken zijn: enerzijds kosmopolitisch en gastvrij, anderzijds de stad waar het debat over tolerantie op het scherpst van de snede wordt gevoerd.

Naast de beeldenroute is er ook een historische route, met zeven locaties in de stad die aan het leven en werk van Bayle verbonden zijn en die inzage geven in zijn leven en tijd.

De opening is op zondag 15 juli om 15.00 uur in het Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75). U bent van harte welkom!

Praktische informatie:

De gids voor de beeldenroute is gratis af te halen bij het startpunt: het Centrum Beeldende Kunst. Een deel van de route (openbare ruimte) is 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk voor publiek, het overige deel (tentoonstellingsruimte Centrum Beeldende Kunst) van dinsdag t/m zondag tussen 12.00 en 17.00 uur, en op zaterdag van 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis.



Ingezonden persbericht