Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Bijscholing Stichting NOB 2007

216 Nederlandse leerkrachten en bestuursleden uit
60 landen krijgen ruimte voor groei

VOORBURG - Nederlandse leerkrachten en bestuursleden in het buitenland hebben minder mogelijkheden om hun vakkennis op peil te houden. Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland organiseert daarom jaarlijks een driedaagse bijscholing voor alle teamleden van aangesloten scholen in het buitenland.

Dit jaar vindt de bijscholing plaats van 15 t/m 18 juli 2007 in Veldhoven, het is de 21e keer dat deze bijscholing wordt georganiseerd. In totaal nemen 216 leerkrachten en bestuursleden uit 60 landen deel aan de diverse cursussen en workshops. Uiteraard biedt het programma ook ruimschoots de gelegenheid voor ontmoeting en uitwisseling en het opbouwen van een persoonlijk netwerk. Het thema van de bijscholing is dit jaar "Ruimte voor groei".

De cursussen en workshops die worden gegeven zijn specifiek gericht op de situatie van het Nederlands onderwijs in het buitenland. Zij geven leerkrachten en bestuursleden handvatten voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Voorbeelden van cursus- en workshopthema's zijn: woordendidactiek, communicatie en coöperatief leren. De onderwijsmarkt en het spreekuur geven de deelnemers de mogelijkheid om zich aanvullend te laten informeren over allerhande zaken.

Lianne Dekker, directeur Stichting NOB: "Het thema "Ruimte voor groei" is heel toepasselijk. Allereerst zijn we uiteraard trots om te kunnen melden dat het deelnemersaantal van de bijscholing ook dit jaar weer flink is gegroeid. Daarnaast is er tijdens de bijscholing ruimte voor zowel de professionele als de persoonlijke groei van onze leerkrachten en bestuursleden. Ook onze medewerkers groeien mee in hun kennis over de doelgroep tijdens deze dagen!".

Het Ministerie van OCW heeft de Stichting NOB de opdracht gegeven het Nederlands onderwijs in het buitenland te bevorderen, te ondersteunen en te adviseren. Haar medewerkers zetten zich in om de schoolloopbaan van migrerende kinderen tussen 4 en 18 jaar te bevorderen. Het is immers van groot belang dat zij bij terugkeer in Nederland makkelijk kunnen instromen in het onderwijs in Nederland. Stichting NOB staat het Nederlands onderwijs in het buitenland bij met geld (subsidie) en goede raad (bestuurlijke en onderwijskundige advisering).

Nederlands onderwijs is vrijwel overal ter wereld mogelijk, van Australië, tot Uganda en Vietnam. Op dit moment zijn er bij de Stichting NOB dertig volledig Nederlandstalige scholen, circa tweehonderd Nederlandse Taal en Cultuur (NTC) scholen en drie organisaties voor afstandsonderwijs aangesloten. In totaal volgden afgelopen schooljaar ruim 9.000 leerlingen wereldwijd Nederlands onderwijs en het aantal Nederlandse leerlingen en scholen in het buitenland groeit nog steeds. Het afgelopen jaar steeg het aantal met bijna zes procent.

---------------------------------------------



Ingezonden persbericht