LLiNK

Rotterdam, 11 juli 2007


- PERSBERICHT -

Shahrzad News, de stem van de Iraanse vrouw

In de Geitenwollensokkenshow is Mina Saadadi te gast, hoofdredacteur van de website Shahrzad News. Deze site laat de vrouwelijke dimensie van het nieuws zien in Iran; een land dat wordt beheerst door de conservatieve media. Shahrzad News is een onafhankelijke website die vanuit Nederland nieuws brengt voor en door vrouwen in Iran. Mina Saadadi is feministe in hart en nieren en zet zich al jaren in voor vrouwenrechten. Ze noemt zichzelf niet voor niets vrouwenrechtenactivist en media-activist. Francisco van Jole is met haar in gesprek in de Geitenwollensokkenshow, zondag 15 juli om 20.00 uur op Radio 1.

Het nieuws van en over vrouwen is in de Iraanse media zo weggedrukt dat niet meer dan 2 procent van de berichtgeving betrekking heeft op vrouwen. Vanuit dat gegeven is Shahrzad News van start gegaan; een website in het Farsi (en het Engels) met berichtgeving die voor vrouwen belangrijk is. Shahrzad News werkt met ongeveer 30 vrouwen in Iran, van wie de meeste in Teheran wonen. En met hun berichtgeving doorbreken ze de culturele taboes.

Binnenkort wordt bekend gemaakt of Shahrzad News opnieuw media-steun ontvangt van de Nederlandse regering. Sinds 2005 steunt de regering mediaprojecten in Iran. Met deze projecten wil de regering de onafhankelijke journalistiek in Iran bevorderen. Vorige week heeft de regering besloten dat het programma wordt voortgezet, welke 11 projecten steun ontvangen is nog niet bekend. Mina Saadadi is positief gestemd, want ze hebben een goede beoordeling gehad, toch wacht ze vol spanning op nieuws van de regering.

In de Geitenwollensokkenshow ontvangt Francisco van Jole wekelijks een gast met wie hij praat over zijn of haar persoonlijke idealen en drijfveren. Met deze gast wordt naast het persoonlijke verhaal ook het grote en kleine wereldnieuws doorgenomen.

De Geitenwollensokkenshow is elke zondag om 20:00 te beluisteren op Radio 1. De Geitenwollensokkenshow is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 2, Nederland 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT




LLiNK