Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 15 juli 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2

Herhaling op zaterdag 21 juli, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Integratie in Brussel, Londen en Parijs
Past de islam wel binnen de West-Europese beschaving? Dit is een van de hoofdvragen in discussies over islam en Europa. In Nioscoop de komende twee weken aandacht voor de belangrijkste vraagstukken betreffende de sociaal-maatschappelijke positie van de moslims. Extremisme, orthodoxie, islamofobie, discriminatie. Factoren die een rol spelen in de discussie over de islamitische gemeenschappen in West-Europa. Aanstaande zondag in Nioscoop het eerste deel van de reportage over islam in Europa met sprekers uit België, Frankrijk en Engeland.

(Zondag 22 juli in Nioscoop deel 2 van islam in Europa, Nederland 2, 13.00 - 13.30 uur.)

Onderwerpen De Horizon, 14 juli 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5(747 AM)

Moslims op exotisch eiland
Eind 2008 wordt Nederland een klein stukje exotischer: dan worden namelijk de banden tussen Nederland en het eiland Bonaire wat nauwer aangehaald. De zogenaamde ABC - eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) zijn al sinds de zeventiende eeuw onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en sinds de jaren '50 vormen zij een autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland Bonaire is overwegend Rooms Katholiek en het laatste wat je hier zou verwachten is een islamitische gemeenschap. Toch schijnt deze ook daar wel degelijk in opkomst te zijn. In De Horizon vast een kijkje op de ontwikkeling van de islam op Bonaire.

Behoefte - checklist
Een tijdje geleden ontstond er enige ophef over het idee dat gelanceerd werd om een ziekenhuis in te richten speciaal voor islamitische patiënten. Of dit nu in een grote behoefte zou voorzien of niet blijft de vraag, feit is wel dat patiënten van allerlei achtergronden met verschillende wensen en behoeften te maken hebben. Het is gebleken dat een groot deel van de verpleegkundigen nog geen zicht heeft op wat de islamitische patiënt eigenlijk nodig heeft. Eén van deze verpleegkundigen kwam op het idee om hierover een soort islamitische checklist te maken. Wij horen alvast wat hier zoal in te vinden is.

Leergierig
"Haal je kennis overal vandaan, ook al moet je ervoor naar China afreizen". Zo luidt misschien wel één van de meest bekende hadith en hiermee wordt al aangegeven dat het vergaren van kennis een belangrijk speerpunt binnen de islam is. Dit geldt natuurlijk voor kennis van religieuze zowel als van wereldse zaken. Wij spreken met publicist en islamkenner Ali Eddaoudi over het belang hiervan in ons dagelijks leven.