Maliebaanfestival krijgt volkscultuur onderscheiding tijdens kermis-mi

13/07/2007 09:07



Nederlands Centrum voor Volkscultuur



Dit jaar bestaat het Maliebaanfestival in Utrecht twintig jaar en ontvangen Tonnie Wouts en Tiny Keijzer, de weduwe van Joop Keijzer, de Mevrouw Faber-Hornstra onderscheiding voor hun verdiensten voor de volkscultuur in Nederland. Het Maliebaanfestival, in de volksmond Piekenkermis geheten, is een uitzonderlijke kermis waar cultuur, kunst en vermaak met elkaar verbonden worden tot een volksfeest voor iedereen.

In 1988 organiseerden Tonnie Wouts en Joop Keijzer de eerste Maliebaankermis in Utrecht, de woonplaats van kermisprofessor Gerrit Jansen. Hij vroeg de exploitanten om bij de oplevering van een aantal gerestaureerde stadskerken een passende kermis neer te zetten. Keijzer en Wouts namen de uitdaging aan, maar wilden met de kermis ook een nieuwe manier van kermisvieren introduceren. Ze gingen terug naar de wortels van dit eeuwenoude vermaak en smeden handel, kunst en cultuur tot een eigen kermisconcept. Alle attracties kosten een piek (nu een halve euro) en onder de loverrijke bomen van de Maliebaan wordt het publiek vermaakt door muzikanten, dansers, acrobaten, goochelaars, vuurspuwers en andere artiesten. Elk jaar zijn er naast moderne attracties ook altijd oude kermisvermaken te bewonderen.

Kermis-mis

De organisatoren verbinden op de Maliebaan heden en verleden van de kermis. Aandacht voor de lange historie geeft het kermisvermaak meer betekenis. Dat gebeurt met tentoonstellingen over de geschiedenis van de kermis en kermiskunst, maar ook door demonstraties traditionele spelen en optredens van folkloregroepen.

De band tussen heden en verleden komt ook tot uiting in de kermis-mis die op zondagochtend plaatsvindt. Dit jaar celebreren de aartsbisschop van Utrecht en de aalmoezenier voor het kermis- en circuspastoraat samen de mis in de botsautootjestent. Kermis is van oorsprong namelijk de mis ter ere van de bouw van een kerk: de kerk-mis. Exploitanten, maar ook het publiek dat zondagochtend langs de Maliebaan wandelt, kunnen de viering bijwonen. De religieuze plechtigheid tegen een kermisdoek met pophelden en Amerikaanse vrachtwagens spreekt tot de verbeelding. Het geheel wordt sfeervol opgeluisterd door een fanfareorkest en de zusters Augustinessen, die gezeten in de botsautootjes de mis bijwonen.

Onderscheiding

Op zondagochtend 15 juli zullen Karel Loeff, voorzitter van de Stichting Kermis-Cultuur en Johanna Jacobs, conservator van de kermisafdeling in het Historisch Centrum Het Markiezenhof het boek Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten, een bloemlezing kermispoëzie samengesteld door de bekende dichter Bert Bevers en verluchtigd met kermisschilderijen feestelijk overhandigen aan de organisatie van het Maliebaanfestival. Dit prachtige boek is uitgegeven ter herinnering aan Joop Keijzer.

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, zal de kermisorganisatoren de Mevrouw Faber-Hornstra onderscheiding opspelden en daarmee de verdiensten van de heren Tonnie Wouts en Joop Keizer voor de volkscultuur in Nederland en de inzet voor het vernieuwen en verdiepen van de betekenis van kermisvieren in Nederland tot uitdrukking brengen. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur onderstreept hiermee de grote culturele betekenis van het kermisfeest als immaterieel erfgoed.

Meer informatie: www.volkscultuur.nl, www.maliebaanfestival.nl