Rembrandtscholen krijgen Rembrandtboeken cadeau

A''DAM, 20070714 -- Alle Rembrandtscholen van Nederland krijgen vanwege Rembrandts verjaardag, 15 juli, een boek over Rembrandt cadeau, Rembrandt voor Dummies. Dit in het kader van de nieuwe historische canon van Nederland, de lijst van de 50 hoofdzaken en hoofdfiguren uit de Nederlandse geschiedenis.


Die lijst vermeldt ook Rembrandt, als grootste Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw. Het eerste exemplaar van het cadeau is opzondag 15 juli uitgereikt aan de canoncommissie, samenstellers van de canon, tijdens het jaarlijkse Rembrandtontbijt van het Rijksmuseum.

Het boek werd overhandigd door de twee auteurs, Michiel Roscam Abbing en Arthur Graaff, met steun van hun uitgever, Pearson Education Benelux te Amsterdam. Naar schatting gaat het om ongeveer 125 scholen die Rembrandt in hun naam hebben. Professor Van Oostrom, voorzitter van de commissie voor de ontwikkeling van de Nederlandse Canon: "Een mooi initiatief en een navolgenswaardig voorbeeld van hoe markt en museum de vijftig vensters een steun in de rug kunnen bieden." De historische canon is onlangs door de regering aanvaard als uitgangspunt voor de geschiedenislessen in het onderwijs.

Dit geschenk markeert tevens de start van de actie 'Het Nationale Canoncadeau', bedoeld om het onderwijs elk jaar een hoeveelheid gratis leermiddelen voor de canon te bezorgen, een initiatief van de twee Rembrandtauteurs. Hun boek, dat als eerste canoncadeau fungeert, hebben zij met opzet zeer toegankelijk geschreven, compleet met veel informatie over het dagelijks leven en de canoncommissie heeft het aanvaard.

Auteur Arthur Graaff: "Juist jongeren hebben daarmee extra houvast door de ruime uitleg en het grote aantal links naar het heden. Zo vergelijkt het boek bijvoorbeeld de werkdag van jongeren toen en nu, en bevat ook een hoofdstuk over de Gouden Eeuw - eveneens een onderwerp uit de canon - terwijl ook de grote rol van de bijbel in Rembrandts werk ruim aan bod komt - de Statenbijbel uit Rembrandts tijd staat ook weer in de canon".

De twee schrijvers zullen ook een aantal exemplaren van hun Rembrandtboek schenken aan het nieuwe nationale historische museum, dat in Arnhem gebouwd gaat worden en waarin de zogenaamde 'canonvensters' de hoofdrol gaan spelen.

De auteurs van het cadeau gaan ook andere historici, auteurs en uitgevers bewegen geschikte publicaties die met de canon te maken hebben gratis beschikbaar te stellen aan het onderwijs. Zij willen bereiken dat er zo jaarlijks een aantal werken wordt gedoneerd en dat er zo ook meer historische werken voor jongeren komen. Per jaar zouden er dan cadeaus moeten komen over meerdere onderwerpen uit de canon, zoals Hugo de Groot, de VOC, de televisie, Anne Frank, de Rotterdamse haven, Huygens, Srebrenica, De Ruyter, etcetera. Enkele leden van de canoncommissie plus enkele auteurs en historici kunnen dan de jaarlijkse selectie maken.






Ingezonden persbericht