Big Jump 2007 - springen voor schone en levende wateren

10/07/2007 13:10


Stichting Reinwater


Op zondag 15 juli om 15:00 uur springen op honderden locaties in Europa tijdens de Big Jump 2007 mensen het water in om te laten zien dat zij schoon en levend water belangrijk vinden. In Nederland wordt op twee plaatsen deze Big Jump gesprongen. Stichting Reinwater organiseert in samenwerking met Milieufederatie Limburg en GREEN Belgium een grensoverschrijdende Big Jump in de Grensmaas in Limburg en samen met jongeren van de NJN een Big Jump op Terschelling.

Onder leiding van Stichting Reinwater, Milieufederatie Limburg en GREEN Belgium springen Belgen en Nederlanders elkaar tegemoet in een grensoverschrijdende Big Jump in de Grensmaas, naast het veer Berg aan de Maas (NL) - Meeswijk (B). De beide 'landenteams' ontmoeten elkaar in het midden van de Grensmaas, als belichaming van het grensoverschrijdende water. Als we echt willen werken aan schoon water zullen we het samen met onze buurlanden moeten doen!

Op Terschelling wordt het belang van schoon water voor de jeugd, voor de toekomst, belichaamd. Hier springen jongeren tussen de 10 en 25 jaar van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) samen met Stichting Reinwater in het Meertje van Hee.

Wat is de Big Jump?
Op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, springen in heel Europa mensen in rivieren, kanalen en meren om te laten zien dat zij schone wateren belangrijk vinden. Deze Big Jump - een idee van het European Rivers Network (ERN) - is een jaarlijks terugkerend evenement in Europa.

In 2006 vond de grootste Big Jump tot nu toe plaats met meer dan 250.000 deelnemers over heel Europa.
In 2007 gaat de Big Jump zelfs verder dan Europa. Ook in Egypte, Marokko, Israël, Palestina en Jordanië wordt gesprongen.

Deelname aan de Big Jump is gratis en voor iedereen die mee wil doen. Om exact 15:00 uur gaan alle deelnemers bij de Grensmaas, op Terschelling en in de rest van Europa tegelijkertijd te water.

Waarom een Big Jump? - een Europees kader
De Big Jump wil de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) meer onder de aandacht brengen. De KRW moet ons dichterbij schoon en levend water brengen. In heel Europa wordt op dit moment binnen dit kader gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit. In 2015 zouden alle wateren in Europa van goede kwaliteit moeten zijn, zodat er volop vis voorkomt, de mens kan genieten en de natuur kansen krijgt.

Met de Big Jump willen de organisatoren mensen in contact brengen met het water en laten zien dat Europees milieubeleid, zoals de KRW, van groot belang is. Met deze sprong in het water vragen de organisatoren of iedereen zijn bijdrage wil leveren om de wateren in Europa weer schoon en levend te krijgen.