Politie Gelderland-Zuid

Politiehond pakt veelpleger

Nijmegen, 15-07-2007 o Zaterdagavond rond half elf kwam er een melding binnen van een woninginbraak aan de Molukkenstraat. Een paar tellen later kwam er nog een melding binnen met dezelfde gegevens. Een paar buren waren getuige geweest van een woninginbraak.

Één van de buren was thuis gekomen en had de inbreker zelfs nog aangesproken omdat hij zich verdacht ophield rond de woning van haar buurman. Hierop reageerde de inbreker nauwelijks. Toen zij vervolgens haar woning inging, hoorde zij glasgerinkel. Ditzelfde zag en hoorde nog een buurtbewoner. Die eveneens de politie belde.

Kort daarna stonden meerdere buurtbewoners buiten en wilden de inbreker in de gaten houden tot de politie er zou zijn. De politie ging direct naar de Molukkenstraat. Toen deze aankwam, wisten buurtbewoners exact te vertellen waar de inbreker zou lopen en hoe hij eruit zag. De politie reed van de Molukkenstraat richting St. Annastraat waar de inbreker onderweg bij het Javaplein verdween. De agenten parkeerden de politieauto en gingen met politiehond op zoek naar de inbreker.

Eerst vond de hond een weggegooide koevoet langs het Javaplein. Een politiehond reageert alleen op voorwerpen met een verse mensengeur, vandaar de vondst van de koevoet. Op dit geurspoor is de agent met hond de inbreker gaan zoeken. De agent hield gedurende deze zoektocht de hond aan een lange lijn om deze goed in de gaten te kunnen houden. De inbreker moest nog in de buurt zijn, vermoedelijk ergens op het Javaplein. De hond vond de inbreker in de bosjes van het Javaplein. De agent hoorde dat de inbreker schrok van de hond, die zich had vastgebeten aan de schouder van de inbreker. De agenten konden zo de inbreker al snel na de inbraak aanhouden.

De inbreker droeg de portefeuille bij zich van de bewoner van de woning aan de Molukkenstraat waar hij had ingebroken. Deze inbreker bleek een bekende van de politie, een 39-jarige veelpleger uit Nijmegen. Voorlopig blijft de inbreker vastzitten. (13)