Ingezonden persbericht
van ZemZem. Tijdschrift over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en islam

nieuwe ZemZem jrg.3 nr.2

Thema 'Liefde & seksualiteit'

Nu in de boekhandel of te bestellen via http://www.zemzem.org info@zemzem.org

In het themanummer 'Liefde & seksualiteit' van ZemZem jrg.3 nr.2 zijn de vragen soms onverwachts. In het openingsartikel is de centrale vraag of zelfmoordterroristen tot hun daad overgaan vanwege een tekort aan seks. Steeds meer wetenschappers, journalisten en romanciers geven een bevestigend antwoord.

Wil je als moslim seks voor het huwelijk dan is daar het islamitische huwelijk, stiekem wel te verstaan. Een loslippige imam kun je dan niet gebruiken.

Onder de titel 'Op jacht naar de ware' vraagt publicist Mohammed Benzakour zich af waarom de Marokkaans-Nederlandse jeugd zo chronisch liegt als het over de liefde gaat.

Op het gebied van de literatuur is er een bijdrage van Richard van Leeuwen, docent islam en Arabisch aan de Universiteit van Amsterdam en vertaler van Arabische literatuur, over de verschillende typen liefdesverhalen in het grote reservoir van de Duizend-en-één nacht, met als conclusie dat het vertellen van liefdesverhalen alle grenzen en scheidslijnen doet vervagen.

Arie Schippers, universitair docent Arabisch aan de Universiteit van Amsterdam, schetst een overzicht van het ontstaan van de verschillende soorten Arabische liefdespoëzie.

Op bezoek in Caïro ontdekt Karin van Nieuwkerk, universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat haar favoriete voormalige danseres niet langer een symbool van verleiding is maar een embleem van zedelijkheid.

Onder de titel 'Naakten' bevat deze ZemZem een prachtig portfolio van de schilder Abousleiman.

Voor wie hier niet genoeg aan heeft is er in deze ZemZem nog veel meer te vinden over liefde & seksualiteit. Wie echter in een andere stemming verkeert, kan zich bijvoorbeeld storten op onze minispecial over de macht van de Israël-lobby in de Verenigde Staten.

En anders is er nog een wetenschappelijke verhandeling door Jan Just Witkam, hoogleraar Handschriftenkunde van de islamitische wereld aan de Universiteit Leiden, over fatwa's over de fonografie van de koran, en zijn er boekbesprekingen van de Egyptische besteller Het Yacoubian van Alaa al-Aswany; Dagboek Beirut - Brussel van Dyab Abou Jahjah; Bagdad onder vuur: dagboek van een jonge vrouw in Irak van Riverbend; Irak in chaos. Botsende visies op een humanitaire ramp van Pim van Harten & Roel Meijer (red.), en 'Welkom Amerika, in jullie graf!'. Irak achter de schermen van Thomas Erdbrink & Carolien Roelants.

En ook in deze ZemZem uiteraard een column van de dit jaar voor de VSB-poëzie prijs genomineerde Al Galidi.



Ingezonden persbericht