Hulporganisaties in Pakistan afgebrand en bekogeld

14/07/2007 21:41



ICCO



Naar aanleiding van de ongeregeldheden rondom de Rode Moskee in Islamabad zijn in Nort West Frontier Province kantoren van non-gouvermentele organisaties (NGO's) aangevallen. Uit voorzorg is ook Clarieke Hidden, medewerker van CWS-P/A, een partner van ICCO & Kerk in Actie, uit dat gebied naar Islamabad geëvacueerd.

Het Pakistaanse leger heeft afgelopen week actie ondernomen tegen een extremistische moslimgroepering die de invoering van de Sharia wetgeving in Pakistan eist. Het conflict rondom de Rode Moskee heeft ook in andere delen van Pakistan gevolgen. De aanhangers van de extremistische denkbeelden elders in Pakistan hebben opgeroepen tot een 'heilige oorlog' tegen de Pakistaanse overheid en hun handlangers.

Als gevolg hiervan worden momenteel NGO's onder vuur genomen in North West Frontier Province. Dit gebied werd in oktober 2005 zwaar getroffen door een aardbevingen vele hulporganisaties zijn betrokken bij de wederopbouw. Vooral in Alai, een afgelegen en zeer conservatief district ten noordoosten van Mansehra, sloeg de vlam in de pan. Een zestal lokale en internationale organisaties in de districtshoofdstad Bana Alai is aangevallen door een menigte protesterende madrassa (koranschool) studenten . De kantoren werden leeggeroofd en afgebrand, of bekogeld met stenen. Vrijwel alle medewerkers waren eerder al geëvacueerd en niemand is gewond geraakt. Ook zijn na het vrijdagmiddaggebed op veel plaatsen demonstraties gehouden, die zijn echter rustig verlopen.

De meeste Pakistanen zijn van mening dat president Musharraf zich teveel laat beinvloeden door Amerika en Europa, vooral wanneer het gaat om de strijd tegen terreur. Sommige religieuze en politieke leiders maken van deze sentimenten gebruik om internationale NGO's, als 'rechterarm van het Westen', te beschuldigen van het afzwakken van de Islamitische waarden en normen. Daarom zijn NGO's - ook veelal afkomstig uit Amerika en Europa - vaak doelwit van protesten als er in de internationale of nationale politiek actie wordt ondernomen tegen moslimextremisten.

Clarieke Hidden is werkzaam voor Church World Service-Pakistan/Afghanistan (CWS-P/A), een partner van ICCO & Kerk in Actie. Hidden is verantwoordelijk voor de communicatie en donorcontacten in het aardbevingsgebied waar CWS-P/A werkzaam is.