Gemeente Echt-Susteren


vragen

Voortzetting project herstel houtwal Esbroek

Op 16 juli 2007 start de stichting IKL met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en esdoorn uit een grote houtwal aan de Postertweg. Dit werk is de tweede fase van het project `Herstel houtwal Esbroek'. Dit project wordt gezamenlijk uitgevoerd door de gemeente Echt-Susteren en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL).

Inheemse bomen en struiken verdrongen

Aan de rand van het Esbroek ligt nabij Annendaal een oude houtwal. Het is een fors element van 680 meter lang en 25 meter breed, doorsneden door een brede gracht. Naast deze houtwal loopt de Postertweg; dit is een veldweg waar een bomenrij naast stond. De bomenrij bestond voornamelijk uit esdoorns en enkele Amerikaanse eiken, in totaal 112 bomen. De begroeiing op de houtwal bestond vroeger uit diverse soorten bomen en struiken die van nature in onze omgeving voorkomen. Het zaad van de esdoorns en Amerikaanse eiken, dat tientallen jaren in deze houtwal terecht is gekomen, heeft gezorgd voor een massale opkomst van deze beide exoten. Hierdoor zijn de inheemse zomereiken en struiken als sleedoorn en hazelaar verdrongen.

Bomenrij geveld voor herstel houtwal

De gemeente Echt-Susteren en de stichting IKL willen deze houtwal herstellen. De begroeiing wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat en de gracht wordt opgeknapt. Om er voor te zorgen dat de inheemse bomen en struiken die IKL in de houtwal plant niet opnieuw worden verdrongen, heeft de gemeente begin 2007 de esdoorns en Amerikaanse eiken naast de veldweg geveld.

Opknappen houtwal door IKL

Op korte termijn herstelt de stichting IKL de houtwal. Eerst verwijdert IKL alle niet-inheemse bomen en struiken zoals esdoorn, Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers. Hierdoor wordt de houtwal plaatselijk erg kaal. In de winter 2007-2008 beplant IKL de open plekken met diverse inheemse boom- en struiksoorten. Tevens schoont IKL de gracht op. Naast het cultuurhistorisch belang is de houtwal ook van groot belang voor planten en dieren. Zeldzame soorten als de bruine eikepage, de kleine ijsvogelvlinder en de levendbarende hagedis profiteren van de herstelmaatregelen.

Subsidie

De totale kosten van het project Herstel houtwal Esbroek bedragen 100.000 euro. Voor dit project is een bijdrage van 40 procent van de kosten beschikbaar gesteld vanuit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGFL).

Informatie

Nadere informatie over dit project kan verkregen worden bij Robert Vogten van de gemeente Echt-Susteren (telefoon 0475-478478) en Jan Leunissen van de stichting IKL (0475-386438).