Gemeente Arnhem

HAN-Arnhem eerste hogeschool met waterstoflab (16-07-07) De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) bouwt als eerste hogeschool in Nederland een test- en demonstratielaboratorium voor waterstof- en brandstofcelapparaten. De vestigingsplaats wordt de opleiding Autotechniek van de HAN in Arnhem - Waterstofstad. Het lab wordt een testruimte voor waterstofapparaten en brandstofcelsystemen (de accus die waterstof omzetten in stroom en warmte). Voor bedrijven is zon eigen testlab vaak te duur. Het wordt ook een onderwijs- en onderzoekslaboratorium voor studenten aan de HAN. De gemeente Arnhem draagt in de kosten, 60.000 euro, de helft bij.

De testfaciliteit wordt in de komende maanden gebouwd. De opening vindt plaats tijdens het internationale congres Connecting Clean Mobility, dat 13 en 14 november van dit jaar wordt gehouden in Musis Sacrum en op de HAN-campus. Op het congres worden de mogelijke toepassingen van milieuvriendelijke brandstoffen (aardgas, biogas, hybride/elektro en waterstof) voor het verkeer en vervoer gedemonstreerd. Organisatoren van Connecting Clean Mobility zijn SenterNovem, het EZ-agentschap voor duurzaamheid en innovatie, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de provincie Gelderland, de HAN en de gemeente Arnhem.

Schoonste brandstof
In combinatie met brandtofceltechnologie vormt waterstof dé schone en zuinige energievoorziening van de toekomst. Toepassing in het transport is een van de eerste en belangrijkste markten. Gebruik van waterstof met brandstofcellen is zuinig en brengt geen uitstoot van fijnstof en CO2 met zich mee: het is de enige brandstof met nul uitstoot. Samen met de HAN en Arnhemse waterstofbedrijven werkt Arnhem aan de introductie van waterstofautos en het eerste openbare waterstoftankstation in Nederland.

Voor de snelle ontwikkeling en marktintroductie is de realisatie van een laboratorium voor waterstof- en brandstofceltoepassingen van groot belang. Daardoor wordt de vestiging van waterstofbedrijven in Arnhem nog aantrekkelijker en rendabeler en kunnen apparaten en toepassingen eerder en beter in de markt worden gezet. Het Arnhems Waterstof Netwerk telt momenteel 12 bedrijven en instellingen, waaronder NedStack (brandstofcellen), Hygear (waterstofapparaten) en Silent Energy (plug-in brandstofcelsystemen). Een aantal van deze bedrijven heeft al aangegeven van het lab gebruik te willen maken.